Denník N

Toto je najlepší akčný film roka

Foto – Paramount
Foto – Paramount

Pri šiestej novinke z cyklu Mission: Impossible veľmi rýchlo pochopíte, že sledujete absolútnu špičku žánru.

Tom Cruise sa v známej úlohe špióna Ethana Hunta ukazuje aj naďalej vo výbornej kondícii. 56-ročný americký herec aj napriek pokročilému veku robí to, čo od neho nechcú ani producenti – predvádza nebezpečné kaskadérske kúsky, na ktoré by kdejaká hollywoodska hviezda nepristúpila.

A ani máloktorý rozumný človek.

Stačí krátky pohľad do filmografie a spomenieme si na Cruisa v prevrátenom aute, šplhajúceho sa v Dubaji po vonkajšom plášti najvyššej budovy sveta alebo zachyteného o bok lietadla v poslednej „nemožnej misii“. Nie je to len o odvahe alebo talente. Energiu a autentické predvedenie, s ktorými do konkrétnych scén vstupuje, mu môžu závidieť aj tí najlepšie platení kaskadéri. Pri ňom sa veľmi neuživia. Veď sa už ocitol v toľkých nebezpečných situáciách kvôli nakrúcaniu, že z toho možno nakrútiť celovečerák.

Poznáte to. Máte v rukách sériu, na ktorú sú všetci ochotní vystáť v multiplexoch rady, a v snahe žmýkať ďalšie zisky pristúpite na zbytočné a lacné pokračovanie. Nápady sa minú, film pôsobí vyčerpane. Ale Cruise nápaditým prístupom pomohol vybudovať špionážnej ságe silnú a úspešnú značku. Ustavične prináša hodnotnú akčnú zábavu a invenčné technické prvky, čo na plátne vzhľadom na spomínaný žáner ťažko hľadajú porovnateľný, realistický ráz.

Preto je tu už dvadsaťdva rokov a jeho šiesty film zaznamenal vôbec najlepší výsledok v amerických kinách zo všetkých doterajších dielov. Pri nákladoch 178 miliónov dolárov za necelý prvý týždeň v kinách po svete priniesol tržby takmer 330 miliónov. Na Slovensku je nasadený v 70 kinách a doposiaľ ho videlo vyše 15-tisíc divákov. Ešte je len august, ale veľmi pravdepodobne bude najlepším akčným filmom roka.

Bystrý špionážny triler

Nový Mission Impossible s podnázvom Fallout prichádza azda s trochu neoriginálnou zápletkou, čo však v žánri nemusí byť mínus.

Ethan Hunt, agent tajnej organizácie IMF, čelí nesmierne prekérnej situácii. Aj napriek úspechu predošlej misie sa ľudstvo jeho vinou ocitá pod hrozbou zneužitia jadrových zbraní. Nedá sa veriť nikomu, ani CIA. Aj niektorí noví členovia tímu chcú zrejme realizovať vlastné záujmy. Sú to skutoční profesionáli, pomáhajú si a spoločne zvládajú nebezpečné úlohy, no nevedno, kto je na čej strane.

Takým je najmä agent Walker fúzatého Henryho Cavilla,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie