Denník N

Atmosféra nemôže byť zlá a nielen preto, že to má v názve

Šéfka festivalu Grétka Pavlovová. Foto - Vladimír Šimíček
Šéfka festivalu Grétka Pavlovová. Foto – Vladimír Šimíček

Malá a príjemná akcia postavená na dobrom základe. Festival v Hontianskych Nemciach má za sebou ďalší ročník.

Keď nás navigácia privedie cez niekoľko dedín do Hontianskych Nemiec a tam zbadáme prvú tabuľu s nápisom festival, vypíname ju a snažíme sa trafiť sami. Prvú odbočku v kopci prehliadneme a keď prichádzame do Sebechlieb, je jasné, že sa musíme vrátiť. Keď prídeme na úzku malú asfaltku, niet pochýb, že už nezablúdime. Stretávame autá so značkami rôznych okresov a míňame ručne vyrobené tabule s nápisom Dobre ideš. Presne tieto dve slová sa dajú povedať o celom festivale Atmosféra. Dobre ide, najmä preto, že sa dobre začal.

Atmosféru festivalov určujú najmä tri veci: organizátori, miesto ich konania a návštevníci. Atmosféra má všetko z nich v poriadku, atmosféru má už v názve právom. Je to malá akcia s veľkým príbehom. Rozbehlo ju 17-ročné dievča v rodnej obci, premiérový ročník bol v kultúrnom dome v zime, siedmy ročník bol počas uplynulého víkendu na lúke pod lesom a tím tvorilo už takmer tridsať ľudí.

„Stále to robíme na kolene, prevažne dobrovoľne, ale s láskou a nadšením. A dejú sa nám veci. Takmer celý týždeň, keď sme pripravovali areál, pršalo, teraz nás zatiaľ počasie drží. Alebo sme sa náhodou dozvedeli, že nadšenci železničnej dopravy chcú oživiť nejakú nevyužívanú trať, tak sme sa dohodli, že nám vypravia tento rok vlak zo Zvolena do Šiah, v ktorom sme nechali hrať pár našich kapiel. Bolo to super,“ hovorí nadšene Gretka Pavlovová.

Keď pred festivalom hovorila, že koncertom Jany Kirschner si tento rok plní jeden zo snov, počas koncertu, keď stála vedľa pódia, to na nej bolo jasne vidieť. „Ešte pred trištvrte hodinou som sa kúpala na Klingeri,“ hovorí speváčka publiku na úvod koncertu. Rapper Branči Kováč alias Vec tu hral už pred dvomi rokmi, ale chcel sa vrátiť, lebo sa mu tu zapáčilo. Rovnako sa teraz nadchli chlapci z Pary, spokojný je aj náš kamarát Bohuš, ktorý zhodnotí výlet slovami: „Festivaly som doteraz nemal veľmi rád.“ Atmosféra je totiž malá a príjemná akcia s celodňovým programom, kde si môžete prísť oddýchnuť si. Kombinácia Drienku, jeho hipisácko-prírodného nastavenia s programom namixovaným z lokálnych kapiel a mien rotujúcich na Rádiu_FM.

V areáli sa rýchlo zorientujete. Po vstupe hneď napravo zóna malých stánkov s odbočkou do lesa na diskusný priestor, oproti hlavnému pódiu hore jedna menšia scéna na dopoludňajší sprievodný program pre deti aj pre dospelých, vľavo zóna občerstvenia, na aké skôr natrafíte v hipsterských podnikoch hlavného mesta než v regiónoch.

„Môže tu byť tak okolo tisícštyristo ľudí,“ odhaduje spokojná šéfka, ktorá len začiatkom tohto leta skončila vysokú školu. Skúsenosti a kontakty naberala ako produkčná v bratislavskom kultúrnom centre Dunaj a na Pohode, kde mala na starosti jedno z pódií. Je cítiť, že tento festival nezačínal od nuly systémom pokus-omyl. Niežeby nebolo čo vylepšovať (napríklad vymyslieť, ako prilákať viac miestnych ľudí alebo neposadiť osvetľovača zboku hlavného pódia). Ale základ Atmosféry je veľmi dobrý, je na čom stavať. Atmosféru Atmosféry 2018 najlepšie vystihujú fotky, sú z druhého dňa festivalu, a vystihuje ju aj záverečný facebookový status Gretky Pavlovovej:

„Som unavená, no nekonečne šťastná. Zbehlo to tak rýchlo, že sa mi to zdá ako jeden rýchly, ale krásny sen. Presviedčam samu seba, že tá Jana naozaj spievala na našej lúke plnej spievajúcich ľudí. Ešte to asi chvíľu potrvá, kým to celé spracujem a uverím. Plná lúka spokojných ľudí. Na tie dva dni. V našom svete. Svete Atmosféry. Mám slzy v očiach a som vďačná, že si môžem žiť svoj sen s Atmosférou a so všetkými skvelými ľuďmi v mojom živote.“

Takýchto akcií a takýchto ľudí za nimi potrebujeme čo najviac. Už najbližší víkend bude ďalší festival, ktorý presiaha región, kde sa koná. Volá sa E&A a je to „dvojdňový medzinárodný multižánrový hudobný festival, ktorý je spomienkou na na Elene Chénot a Adolpha Simona, ktorí sa kedysi aktívne podieľali na rozvoji breznianskej kultúry, a zároveň aj spomienkou na Francúzske dni, ktoré sa v Brezne v minulosti konali.“ V klube Bombura, v mestskom parku a v Horehronskom múzeu 10. a 11. augusta vystúpia známa fínska skupina Värttinä, Le Barok Tantrik Pop z Francúzska, Opera Chaotique z Grécka, Slovenka Ivana Mer, Woodpack Brothers a ďalší.


Šéfka festivalu s rodičmi.

Originálne riešenie technickej pauzy medzi koncertmi Jany Kirschner a Pary – ohňová šou rovno pod hlavným pódiom.

Basgitarista Matúš Vallo Atmosféru spojil s návštevou neďalekej chaty, spevákovi Laskymu urobil miestnu exkurziu otec šéfky festivalu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie