Denník N

Andrej Babiš má nového nepriateľa – protikorupčných aktivistov

Český premiér Andrej Babiš sa vzdal svojho majetku a médií iba naoko. Foto – TASR
Český premiér Andrej Babiš sa vzdal svojho majetku a médií iba naoko. Foto – TASR

Transparency International upozorňuje na zjavný konflikt českého premiéra. Mohol by prísť o európske dotácie pre svoj Agrofert.

Andrej Babiš má nového nepriateľa – českú pobočku protikorupčnej organizácie Transparency International (TI). Tá minulý týždeň podala dva podnety mieriace na českého premiéra a jeho možný konflikt záujmov – jeden na české úrady, druhý na Európsku komisiu.

S nadsádzkou by sa však na adresu Transparency dalo povedať: lepšie neskôr, ako nikdy.

Ešte v roku 2013 po voľbách jej šéf David Ondráčka pritom zvažoval, že by sa z popudu šéfa ÁNO stal ministrom vnútra. Babišov stret záujmu bol pritom už vtedy zjavný: plnohodnotne stál na čele svojho holdingu Agrofert a vlastnil aj kľúčové české médiá.

Ondráčka nie je jediný, kto podľa všetkého v poslednom čase definitívne stratil dôveru v Andreja Babiša.

V uplynulých týždňoch, teda po tom, čo Babiš zložil svoju vládu s podporou komunistov, koketoval so xenofóbnou Okamurovou stranou  a viac ako načúval prezidentovi Milošovi Zemanovi, sa v Česku objavuje stále viac „imunitných“ reakcií na babišovskú verziu českej demokracie. Priostrili sa protesty umelcov na čele s pesničkárskou superstar Tomášom Klusom, tieň Babišovho stretu záujmu dopadol aj na doteraz nedotknuteľný fenomén, hudobný festival Colours of Ostrava, a pridali sa aj spotrebiteľské bojkoty salám s babišovskou príchuťou.

Jedno je však nutné zdôrazniť hneď na začiatku. Voliči svojho „šéfa“ zatiaľ držia – prieskumy verejnej mienky ukazujú pretrvávajúcu podporu ANO a popularitu českého premiéra.

Pod dohľadom manželky

Čoho sa vlastne týkajú podnety Transparency International? Českí aktivisti si výrazne pomohli na Slovensku. Odvolávajú sa na dokument z tunajšieho Registra partnerov verejného sektora, ktorý má dokazovať, že jednou z piatich osôb ovládajúcich gigant Agrofert, pod ktorý spadajú potravinárske a chemické podniky i mediálne domy, je stále Andrej Babiš.

Ten svoje firmy vlani uložil do takzvaných zvereneckých fondov. Urobil tak, pretože musel a šikovne sa vysporiadal s novými pravidlami podľa novely zákona o konflikte záujmu, ktoré sa zo zjavných dôvodov prezývajú „lex Babiš“. Ako je však známe aj právnym laikom, na zverenecké fondy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie