Denník N

Jurkovičovu tepláreň v Bratislave začínajú rekonštruovať, budú v nej najmä otvorené kancelárie

Hala bývalej kotolne s výškou 22 metrov. Foto N – Tomáš Benedikovič
Hala bývalej kotolne s výškou 22 metrov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pamiatkovo chránená budova by mala byť zrekonštruovaná v roku 2020. Bude súčasťou komplexu Sky Park, ktorý stavia Penta Real Estate.

Momentálne je to krásny veľkorysý priestor, no prakticky nepoužiteľný a spustnutý. Hala bývalej kotolne Jurkovičovej teplárne v Bratislave má výšku viac ako dvadsaťdva metrov. Vedľajšia turbínová hala je menšia a nižšia, rovnako je však poznačená dlhoročným chátraním.

Prevádzka teplárne, ktorá prežila aj bombardovanie Apollky v druhej svetovej vojne, sa skončila koncom 20. storočia. Dnes je to jedna z posledných technických pamiatok na území hlavného mesta a od roku 2008 aj národná kultúrna pamiatka. Okolo nej v posledných rokoch vzniká nová výšková štvrť Bratislavy.

Spoločnosť Penta Real Estate získala vzácnu architektonickú pamiatku pred desiatimi rokmi ako súčasť celého areálu bývalej Bratislavskej teplárenskej. Projekt architektky Zahy Hadid s názvom Sky Park, ktorý tu developer realizuje, je už vo výstavbe. Teraz začína aj s rekonštrukciou teplárne.

Za architektonickým návrhom obnovy stojí ateliér Adom M Studio Martina Paška, plánovaná investícia je vo výške 11,5 milióna eur. Práce by mali byť hotové v priebehu roku 2020.

Historická snímka Jurkovičovej teplárne. Síce neexistuje jediný signovaný výkres projektu Dušanom Jurkovičom, no z historických podkladov, typických prvkov a jeho ostatných prác je zrejmé, že je jej autorom. Od roku 2008 je zapísaná ako národná kultúrna pamiatka. Foto – Penta Real Estate

Niektoré pôvodné prvky, napríklad násypníky, ostanú zachované. Foto N – Tomáš Benedikovič

Obytné veže Sky Parku sú vo výstavbe. Stavať sa začína aj administratívna budova, pod ktorou budú podzemné garáže. Foto N – Tomáš Benedikovič

Takto má vyzerať zóna s teplárňou po kompletnej výstavbe Sky Parku. Vľavo je administratívna budova, ktorá sa práve začína stavať, vpravo obytné domy Sky Parku. Vizualizácia – Penta Real Estate

Vizualizácia interiéru po rekonštrukcii. Plná výška budovy bude ponechaná v priestore vstupného foyer. Vizualizácia – Penta Real Estate

Odhadom by v nových coworkingových priestoroch mohlo pracovať približne 400 ľudí. Vizualizácia – Penta Real Estate

Priestor najmä na otvorené kancelárie

Rekonštrukčné práce sa začínajú obnovou vonkajšieho plášťa, čo by malo trvať približne rok. Časť fasády bude vyčistená a obnovená, časť bude doplnená novým tehlovým obkladom, ktorý by mal byť čo najvernejší pôvodnému materiálu.

„Pani Habáňovej z krajského pamiatkového úradu sa podarilo nájsť aj historické plány, na ktorých sme mohli po prvýkrát vidieť, ako vyzerala severná fasáda turbínovej haly, ktorá zanikla pri prestavbách v 70. a 80. rokoch. Do tejto pôvodnej podoby budeme fasádu rekonštruovať,“ hovorí Pavol Paulíny zo štúdia PAMARCH, ktoré je zodpovedné za rekonštrukciu plášťa.

Vymenené budú aj všetky okná, niektoré zo zachovaných pôvodných okenných rámov využijú architekti v interiéroch. Tam ostanú zachované aj niektoré ďalšie z pôvodných prvkov – násypníky v kotlovej hale alebo žeriavy v turbínovej hale.

Návrh budúceho interiéru zodpovedá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Developeri v Bratislave

Kultúra

Teraz najčítanejšie