Denník N

Vojtech Pastor, politický väzeň v pavučine lží

V auguste 1968 dav vláčil ulicami Košíc nahú ženu. Štyroch ľudí za to odsúdili, jeden stále žije a o svojej účasti nehovorí pravdu.

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Tento text sa mi nepíše ľahko. Najradšej by som bol, keby neexistoval. Ublížim totiž niekoľkým ľuďom, ktorých poznám málo alebo vôbec. Ale som presvedčený, že priblížiť sa k pravde je dôležitejšie.

Na začiatku bola fotografia, ktorú poznajú dobre obyvatelia Košíc. Je na nej nahá žena, bosá beží Leninovou ulicou (predtým Hlavnou) a za ňou rozvášnený dav. Muži z nej pár minút predtým strhli šaty vrátane spodnej bielizne a poliali ju červenou farbou. Bol tretí deň okupácie Československa a tá žena bola Ruska, navyše manželka slovenského dôstojníka, ktorého obyvatelia považovali za zradcu a kolaboranta okupačnej armády. Jeho fotografia visela na stene, a preto ju Valentína Belasová strhla. Ty si strhla leták, my z teba strhneme šaty.

Keď som tú fotografiu uvidel, okamžite ma zaujala a začal som pátrať po detailoch. Ľahko som zistil, že za tento čin boli v politickom procese odsúdení jedna žena a traja muži a jeden z nich, Vojtech Pastor (79), stále žije. Novinárom rozprával drsný príbeh, ako si za túto pomstu, ktorej sa zúčastnil len ako divák, odsedel dvanásť rokov v najťažších väzniciach. Navyše ho odsúdili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie