Denník N

Chcel byť kňazom, ale nakoniec sa stal šéfkuchárom storočia s 32 michelinskými hviezdami

Šéfkuchár Joël Robuchon. Foto - ap
Šéfkuchár Joël Robuchon. Foto – ap

Gastronomický svet smúti za šéfkuchárskou legendou Joëlom Robuchonom.

Francúz Joël Robuchon sa narodil do chudobnej rodiny 7. apríla 1945 v západofrancúzskom meste Poitiers. Ako dieťa chcel byť kňazom, ale pri práci v rámci seminára pre mníšky v sebe objavil novú vášeň – varenie, ktoré sa mu stalo nielen záľubou, ale aj živobytím.  V kuchyni začal pracovať už ako 15-ročný učeň.

V pondelok zomrel vo veku 73 rokov ako jeden z najuznávanejších šéfkuchárov v histórii. Podľa informácií BBC zomrel vo švajčiarskej Ženeve v dôsledku rakoviny pankreasu, s ktorou bojoval približne rok.

Raketový vzostup

Robuchon sa stal uznávaným šéfkuchárom veľmi rýchlo. Mal 29, keď sa stal hlavným kuchárom v parížskom luxusnom hoteli Concorde La Fayette, kde bol šéfom deväťdesiatich kuchárov. V roku 1981 taktiež vo francúzskej metropole otvoril Café Jamin, ktorá v priebehu prvých troch rokoch fungovania získala prestížnu michelinskú hviezdu, čím sa stala vôbec prvou reštauráciou sveta, ktorej sa to podarilo.

O osem rokov neskôr Robuchona vyhlásil prestížny sprievodca reštauráciami Gault Millau za „Šéfkuchára storočia“. V roku 1994 založil reštauráciu nesúcu jeho meno, ktorú International Herald Tribune ešte v tom istom roku vyhlásil za najlepšiu reštauráciu sveta.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie