Denník N

Komentátor Marián Leško: Niektorí vládni politici reagujú, akoby dlhé mesiace vedeli, že sa únos prevalí

Marián Leško. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marián Leško. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tu nejde o to, kto je obeť, ale kto sú možní páchatelia. A že ak to týmto páchateľom prejde, dostanú chuť na niečo väčšie a obludnejšie, komentuje kauzu únosu vietnamského podnikateľa novinár Marián Leško z Trendu.

Ako závažnou kauzou je prípad únosu vietnamského podnikateľa?

Požičiam si výraz od exministra vnútra, pána Roberta Kaliňáka, ktorý informácie o tejto kauze označil za obludnosť. Podľa môjho názoru nie sú obludné informácie o tejto kauze, obludná je kauza samotná. Ide o jednu z najväčších káuz všetkých troch Ficových vlád, ktorá vrhá veľmi zlé svetlo na celú Slovenskú republiku, vládnu koalíciu, no predovšetkým na Smer, jeho predsedu Roberta Fica a podpredsedu Roberta Kaliňáka. Táto kauza poškodzuje Slovensko v medzinárodnom ohľade tak, ako doteraz možno žiadna iná kauza Ficových vlád.

Je práve tento medzinárodný rozmer najväčším problémom celej kauzy?

Najväčším problémom je to, že jeden z najvyšších predstaviteľov slovenskej štátnej moci, exminister vnútra, je dôvodne podozrivý, že vedome spolupracoval s komunistickým režimom a jeho tajnou službou na zavlečení vietnamského občana do Vietnamu. A že to urobil proti svojmu spojencovi a priateľovi, teda Nemecku. Toto je základ. Fakt, že nás to poškodzuje aj medzinárodne, je odvodený od tohto základu, teda porušenia všetkých pravidiel, ktorých by sa predstavitelia moci mali držať.

Aké dôsledky môže mať táto kauza? Môže viesť k pádu vlády?

Neviem, či to povedie k pádu vlády. Všetci vieme, že na Slovensku pri takýchto rozhodnutiach nie vždy zohrávajú rozhodujúcu rolu meritórne dôvody. No táto kauza by mala viesť k pádu vlády, aspoň, ak tu majú platiť elementárne pravidlá demokracie a spravovania štátu. Vo chvíli, keď sa predstaviteľ moci dopustí toho, z čoho je podozrivý exminister vnútra, stráca vládna garnitúra demokratickú legitimitu, aby mohla ďalej vládnuť.

Kľúčový aktér kauzy, exminister vnútra Robert Kaliňák, už nesedí vo vláde, dokonca sa hovorilo, že by mohol odísť aj z parlamentu. Nie je to tak, že vlastne ten, kto by mohol niesť politickú zodpovednosť, je už preč, a teda niet čo vyvodzovať?

To, že pán Kaliňák už nie je ministrom, je jedna vec. No máme Trestný zákon. Paragraf 187 hovorí, že kto sa ako člen nebezpečného zoskupenia spolupodieľa na zločine zavlečenia do cudziny, stráca slobodu na 15 až 25 rokov, či dokonca na doživotie. Vec nemôže byť uzavretá tým, že Robert Kaliňák už nie je ministrom. Ak sa niečoho dopustil, má za to niesť zodpovednosť ako každý iný občan štátu.

Mal som na mysli skôr politickú zodpovednosť.

Ak vládna koalícia dlhší čas tolerovala takéhoto človeka na jeho poste, nemôže ďalej pokračovať. Už len s prihliadnutím na to, ako táto kauza poškodila Slovensko v očiach sveta.

Logická námietka je, že účasť či miera účasti Roberta Kaliňáka na zavlečení nie je dokázaná. Nemali by sme s takýmito závermi čakať do konca vyšetrovania?

Samozrejme, že prípad nie je vyšetrený do tej miery, že by sme mali na stole nevyvrátiteľné dôkazy. Ale porovnajme si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie