Denník N

„Alternatívne médiá“ opäť stoja na strane Smeru, šíria verzie, ktoré vyhovujú Kaliňákovi s Ficom

Dezinformačné weby v uplynulých dňoch šírili rozhovory s Petrom Tóthom a Milanom Žitným, ktorí únos Vietnamca interpretovali spôsobom, ktorý vyhovoval Kaliňákovi.
Dezinformačné weby v uplynulých dňoch šírili rozhovory s Petrom Tóthom a Milanom Žitným, ktorí únos Vietnamca interpretovali spôsobom, ktorý vyhovoval Kaliňákovi.

Prokremeľské dezinformačné weby sa stávajú pre Roberta Fica a Roberta Kaliňáka najdôležitejším médiom, ktoré v kritických chvíľach odkláňa pozornosť od zodpovednosti Smeru.

Podpredseda parlamentu a jeden z kľúčových ľudí Smeru Martin Glváč dal cez víkend najavo, že s uneseným Vietnamcom to môže byť úplne inak, než sa píše v štandardných médiách.

Na Facebookou zdieľal článok, ktorého hlavná myšlienka znela: pokiaľ pri únose niekto zlyhal, bolo to Nemecko.

„Ako je možné, že Denník N ani prezidenta Kisku nezaujíma, prečo Nemci o zavlečení neinformovali. Nečítal a nepočul som ani slovo, že by sa o to aspoň zaujímali. Nie je čudné, že idú len po jedinej stope, že zlyhalo Slovensko?“ pýtal sa Glváč.

K takémuto statusu ho primäl článok, ktorý sa pôvodne objavil na stránkach Kremľom financovanej agentúry Sputnik.

Ako autor je podpísaný Artur Bekmatov, ktorý v minulosti písal pre konšpiračný časopis Zem a Vek, intenzívne sa angažoval aj v súčasnej KSS. Bekmatov nechal kauzu únosu okomentovať bývalému novinárovi a neskôr vysokému dôstojníkovi SIS Petrovi Tóthovi. Vznikol tak článok, ktorý sa snaží vyviniť slovenskú vládu. „Exšéf kontrarozviedky o únose Vietnamca: Je to predovšetkým zlyhanie nemeckých orgánov,“ znel titulok.

Rozhovor okamžite prebrali Hlavné správy, ktoré majú na rozdiel od Sputnika slušný záber aj na Facebooku. Ich článok postavený na Tóthových vyjadreniach následne pomáhali šíriť stovky ľudí, vrátane podpredsedu parlamentu Glváča, vďaka čomu sa zobrazil desiatkam tisíc užívateľom.

Názory Petra Tótha sa z ruskej agentúry Sputnik dostali cez Hlavné správy až na profil Martina Glváča

Protisystémové médiá?

Je to jeden z paradoxov médií, ktoré samé seba označujú ako alternatívne. Na jednej strane dlhodobo venujú pozornosť antisystémovým hlasom, spochybňujú prozápadné smerovanie Slovenska i celý vývoj po roku 1989. Na druhej strane však v poslednom čase začali výrazne pomáhať Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi, ktorí tento systém reprezentujú aj tým, že už viac ako desať rokov na Slovensku vládnu.

Neznamená to, že by bývalého premiéra a bývalého ministra priamo obhajovali, alebo že by ich vôbec nekritizovali. Pre Fica a Kaliňáka bolo v uplynulých mesiacoch cenné už to, že zborovo odrádzali ľudí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie