Denník N

Čo je lož a čo pravda: Kaliňákovo divadielko s polygrafom to neukázalo

Zábery Roberta Kaliňáka na detektore zo správy firmy Akruks.
Zábery Roberta Kaliňáka na detektore zo správy firmy Akruks.

Bola to v utorok šou pre naivných. S fotkou exministra, ako ležérne sedí, noha cez nohu, s akýmisi otázkami, číslami a grafmi. Až na to, že s relevantným použitím forenzného polygrafu (PDD) nemala veľa spoločného.

Dá sa veriť testu, ktorý podstúpil Robert Kaliňák a dokazuje ním, že sa nepodieľal na únose Vietnamca Trinh Xuan Thanha cez Slovensko?

Nihad Malkic z firmy Akruks, ktorá Kaliňákov test vykonala, na otázky Denníka N odpovedať odmietol.

Zaujímalo nás, aké oprávnenie, certifikát a prax v odbore má. Sám sa však usvedčil z nekompetentnosti, keď pre televíziu JOJ uviedol, že sadu otázok nesformuloval on ako examinátor, ale samotný skúšaný – teda Kaliňák.

Už tento fakt celý test, ktorý vykonal, diskvalifikuje ako nedôveryhodný.

Kto klame, ak tvrdí, že hovorí pravdu

„Otázky testu formuluje examinátor, v ideálnom prípade vyšetrovateľ po dôkladnom oboznámení sa s prípadom,“ hovorí pre Denník N jeden z policajných PDD examinátorov na špecializovanom pracovisku v Pezinku, ktorý chce ostať v anonymite.

Ďalšie spochybnenie testu ukazuje priamo správa, ktorú Kaliňák rozdal novinárom, presnejšie jeho fotografie. Bývalý minister vnútra má na nich preloženú nohu cez nohu, čo je pre takýto test neprípustné, medzi fotkami si ich dokonca vystriedal. Ak fotky vznikli počas kladenia otázok, mohol tento jeho posed ovplyvniť výsledok – test si vyžaduje maximálne uvoľnenie, polygraf zaznamenáva aj činnosť srdca, aj dýchanie.

Kaliňák v stredu na Facebooku zverejnil fotku, na ktorej už nemá na polygrafe prekrížené nohy a tvrdí, že to je fotografia „zo samotného testovania“. V správe firmy Akruks však boli len fotky s prekríženými nohami.

Problém, a to zásadný, spočíva v tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie