Denník N

Zmenil sa kvôli dcére a vždy vedel, odkiaľ pochádza. Stan Mikita zomrel vo veku 78 rokov

Stan Mikita bol priekopníkom hokeja. Ako jeden z prvých nosil helmu a mal zahnutú hokejku.

Mal zvláštny zvyk a veril, že mu prináša šťastie. Stan Mikita si počas každej prestávky zápasu zapálil cigaretu. Keď dofajčil, prehodil si ju poza plece a na ľade potom predvádzal svoje umenie. S dokonale uhladenými vlasmi, hlavou hore a pukom na čepeli jednej z prvých zahnutých hokejok v NHL.

Presne tak, ako ho zobrazuje bronzová socha pred štadiónom Chicaga Blackhawks a ako si ho budú ľudia pamätať. Legenda slovenského a svetového hokeja zomrela vo veku 78 rokov po dlhodobých zdravotných problémoch.

Zmenil sa kvôli dcérke

Stan Mikita sa narodil v roku 1940 v nacistami okupovanej obci Sokolče, ktorá je dnes zatopená Liptovskou Marou. Vlastným menom sa volal Stanislav Guoth, ale ako osemročného ho rodičia poslali za tetou a strýkom do Kanady a prijal ich priezvisko Mikita.

V Kanade začal aj s hokejom, Chicago Blackhawks si ho vyhliadlo už ako juniora a v roku 1959 zaň odohral prvé tri zápasy. Rýchlo sa zaradil medzi najdôležitejších hráčov mužstva, ale v začiatkoch kariéry bol pomerne horkokrvným hokejistom.

Pravidelne zbieral viac než sto trestných minút na sezónu. „Robil som hlúpe veci, ktoré som nemal robiť,“ hovoril podľa nhl.com. S priebehom rokov sa však zmenil na jedného z najväčších džentlmenov na ľade a údajne za to mohla jeho dcérka Meg.

Spolu s Mikitovou manželkou sledovali hokejový zápas a spýtala sa, prečo ocko tak často sedáva sám a nie so svojimi kamarátmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie