Denník N

Extrémne zásahy: Ako lekári, záchranári a hasiči liečia a zachraňujú dvestokilových pacientov

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Občas na prvý pohľad nevidia, či pacient leží na boku či chrbte, desiatky minút hľadajú žilu a na transport jedného človeka ich treba aj osem. Záchranári a hasiči rozprávajú, ako s vypätím síl zachraňujú extrémne obéznych pacientov.

Polovica júla v lesoch pri Trenčíne. Záchranársky dispečing dostáva správu o nehode šesťdesiatnika, ktorý sa na lesnej ceste prevrátil so svojou terénnou štvorkolkou a dolámal si dve rebrá.

Rýchlo sa ukázalo, že záchranári majú hneď dva problémy: so sanitkou sa nevedia dostať do lesného terénu, a navyše, muž vážil tristo kíl a do sanitky by sa im ani nevmestil. Nezostávalo iné ako volať hasičov.

V letnej reportáži televízie Markíza zraneného muža nakoniec do nemocnice muselo preniesť osem mužov; záchranárov, hasičov aj policajtov. Zdalo by sa, že ide o extrémny, a skôr ojedinelý prípad. Ale počet výjazdov, pri ktorých musia hasiči asistovať záchranárom a pomôcť im dopraviť extrémne obéznych pacientov do nemocnice, stále rastie.

Vlani počet takýchto zásahov dosiahol šesť stoviek. Stalo sa, že hasiči a záchranári dostávali pacienta z bytu cez okno, vyrubovali zárubne či pacientku prevážali na korbe nákladného auta – lebo do sanitky sa nezmestila. Denník N o týchto prípadoch hovoril s hasičmi, záchranármi, lekármi, ale aj s ľuďmi, za ktorými sa raz hasiči so záchranármi môžu vydať.

Každý štvrtý je obézny

Posledné štatistiky o výskyte obezity na Slovensku máme z roku 2014, zo správy Svetovej zdravotnickej organizácie. Čísla neboli dobré: až 60 percent dospelých Slovákov trpí nadváhou, u štvrtiny populácie sa dá rovno hovoriť o obezite.

Ako sa tieto dve kategórie líšia? Nadváhu má človek, ktorého index BMI (teda hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch) je väčší ako 25, obézny človek má BMI väčší ako 30.

To znamená, že nadváhu má napríklad 30-ročný muž, ktorý meria 180 centimetrov a váži 85 kíl. Obéznym sa stáva s váhou nad sto kíl.

Martin Šimonič patrí k tým obéznym. Je štyridsiatnik, meria 191 centimetrov a jeho váha kolíše niekde okolo 190 kíl. Niektorí čitatelia ho môžu poznať z reality šou televízie Markíza Najväčší víťaz, v ktorej sa súťažiaci snažili niečo so svojou váhou urobiť. Martin bol najvyšším a aj najťažším účastníkom šou, no počas nakrúcania sa mu podarilo schudnúť na 184 kíl.

Neskôr nejaké získal naspäť. Ako vraví, dodržiavať diétny režim mimo televíznej šou preňho nie je ľahké. Pri práci si nevie nájsť čas, aby jedol menšie porcie a pravidelne, občas je problémom aj cvičenie. Veľa posilňovní nemá stroje, ktoré by ho uniesli.

Kedy tak veľmi pribral? „Odmalička som bol obézny, vďačím za to výžive mojej drahej mamičky,“ hovorí. „Vždy som jedol veľa mäsa a salámy. Mama robila v potravinách, takže sme stále mali doma veľa jedla.“ V dospelosti sa k tomu pridal stres. Martin začal podnikať, niekedy robil aj 16 hodín denne, vrátane víkendov, stravoval sa nepravidelne.

Martin Šimonič v reality šou Najväčší víťaz. Foto – TV Markíza

Dnes, po štyridsiatke, priznáva, že musí užívať veľa, až osem druhov liekov a jeho obezita mu prináša množstvo praktických problémov, ktoré by iným ani nenapadli. Niektoré vyzerajú banálne: ťažkosti začínajú napríklad už pri meraní tlaku, lebo veľa tlakomerov jednoducho neobopne jeho ruku.

Keď raz potreboval francúzske barly, ­

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie