Denník N

Populisti sú slabí, no migrácia to môže zmeniť. EÚ sa bojí, že stratí Španielsko

Migranti v Algeciras. Foto – TASR/AP
Migranti v Algeciras. Foto – TASR/AP

Do Španielska od začiatku roka prišlo viac ako 26-tisíc migrantov. Prejavilo sa to aj v politike.

Ani Grécko, ani Taliansko. Hlavným cieľom migrantov, ktorí prichádzajú do Európy, je už niekoľko mesiacov Španielsko. Od začiatku roka ich do krajiny prišlo približne 26 500. Takmer 23-tisíc z nich prišlo cez more, zvyšok cez dve španielske územia v Afrike – Ceutu a Melillu.

Dôvodov je viac. Migrantov na Pyrenejský polostrov presmerovalo uzavretie ostatných migračných trás, zmeny v prístupe Talianska a Malty aj ich spolupráca s Líbyou. Migrantom pomáha aj dobré počasie.

Tisícky ľudí, ktorí do Španielska prichádzajú, sa nedajú porovnať s počtami z vrcholu migračnej krízy, no na rozbitej politickej scéne v Španielsku sú šancou, ako získať hlasy. Z migrácie sa preto stáva dôležitá téma, ktorá môže mať dosah až na parlamentné voľby, ktoré sú naplánované na rok 2020.

Dávajú to najavo aj lídri najväčších strán a obáva sa toho aj Európska únia. V Bruseli si uvedomujú, že ak by verejnú debatu v ďalšom veľkom štáte na juhu ovládol populizmus, pre Úniu by to bol problém, píše El País. „Teraz si nemôžeme dovoliť stratiť Španielsko,“ povedal pre španielsky denník vysoko postavený funkcionár z Európskej komisie.

Radikálna pravica doteraz nemala šancu

Všetko spustil nový líder Ľudovej strany (PP) Pablo Casado.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie