Denník N

SNS vyvolala koaličnú hádku s Mostom-Híd pre Krym, únos Vietnamca im tak neprekáža

Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) a Andrej Danko (SNS). Foto: TASR
Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) a Andrej Danko (SNS). Foto: TASR

Strana Andreja Danka požaduje odvolanie predsedníčky zahraničného výboru Kataríny Cséfalvayovej z Mosta-Híd.

SNS za momentálne najväčší problém v koalícii považuje rokovanie zahraničného výboru parlamentu, ktorý v stredu predpoludním odsúdil anexiu Krymu. Strana poslala médiám stanovisko, v ktorom žiada odvolať predsedníčku výboru Katarínu Cséfalvayovú z Mosta-Híd.

„Svojvoľné konanie predsedníčky výboru, pani Kataríny Cséfalvayovej, pri zvolaní výboru, ako aj pri presadzovaní prijatia uznesenia prebiehalo v príkrom rozpore s písomne dohodnutými pravidlami spolupráce koaličných partnerov,“ píše sa v stanovisku.

Zahraničný výbor sa v stredu zišiel v reakcii na cestu nezaradeného poslanca Petra Marčeka na Krym, ktorá sa konala napriek nesúhlasnému postoju ukrajinskej ambasády. Marček poskytoval médiám vyhlásenia, že Krym bol vždy ruský. Jeho cestu zneužili ruské médiá, ktoré Marčeka prezentovali ako zástupcu slovenského parlamentu, ktorý otvára Krymu cestu k spolupráci s EÚ.

Cséfalvayová tvrdila, že je nutné, aby v takejto situácii zahraničný výbor zopakoval postoj, že anexiu Krymu neuznáva. „Chceme, aby zaznelo aj niečo iné, než sú dezinformácie o Kryme,“ hovorila Cséfalvayová.

Výbor napokon prijal uznesenie, že „neuznáva výsledky nelegálneho referenda na Kryme“. Rusko podľa uznesenia porušilo princípy medzinárodného práva a narušilo územnú celistvosť Ukrajiny.

Bugár: Reagujú prudšie, ako treba

Rokovanie výboru, naopak, považuje za legitímne predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „SNS zasa reaguje prudšie, ako treba,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie