Denník N

Nový film: V hlavnej role dom budúcnosti s hlasom Roba Rotha

Hlavnú rolu v novom domácom filme hrá vila, ktorú filmári premenili na inteligentný dom budúcnosti.

Mrazivý slovenský thriller vstupuje do kín CINEMAX už v auguste. Diváka postaví pred otázku – kde sa končí nebezpečne tenká hranica, za ktorou mu umelá inteligencia prestáva byť sluhom a začína byť pre neho hrozbou?

 Mladí manželia Zuzana (Gabriela Marcinková) a Andrej (Vojtěch Dyk) sa sťahujú z Bratislavy do Tatier, aby na samote odrezaní od sveta na vlastnej koži otestovali Andrejovo životné dielo – prototyp inteligentného domu. Idylka dokonalého života v réžii modernej technológie sa však čoskoro mení na nočnú moru a boj o život…

Rok hľadania vhodného domu

„Ten správny dom sme hľadali od severného Talianska cez Poľsko až po pobaltské krajiny,“ rozpráva producent a scenárista Ľubomír Slivka a dodáva, že vhodný dom po takmer roku hľadania našli pri Prahe.

Ďalšou výzvou bolo „presťahovať“ luxusnú vilu pomocou počítačových trikov zo zastavaného územia pri Prahe na samotu do Tatier. Trikárom sa túto úlohu podarilo splniť tak, že divák napokon ani nespozná, že skutočný dom, v ktorom sa film nakrúcal, sa nenachádza v horách a už vôbec nie na samote.

15 trikárov, 188 trikových záberov, 3500 hodín trikových úprav

Po 38 filmovacích dňoch a dostrihaní filmu sa začala postprodukčná práca trikárov, ktorá trvala tri mesiace. Podľa slov hlavného supervízora trikov vo filme Michala Křečka zo spoločnosti Magiclab „v trikovej postprodukcii sa na projekte pracovalo približne 3500 hodín“. Vo filme sa nachádza 188 trikových záberov, ktoré sú dielom až 15tich trikárov.

 „Rolu“ inteligentného domu prijal herec Róbert Roth

Ako posledná „postava“ bola vo filme dotváraná práve „rola“ samotného inteligentného domu, respektíve softvéru, ktorý dom ovláda. Hlas domu tvorcovia zverili najuznávanejšiemu slovenskému hercovi Róbertovi Rothovi. Chceli sme charizmatický hlas, ktorému nie je možné odolať,“ prezrádza producent filmu Ľubomír Slivka.

Napriek tomu, že ponuky do filmu Róbert Roth neprijíma často, netradičnú ponuku zahrať si inteligentný dom prijal. Robo Roth je dlhodobo nedostatkový tovar v slovenskom filme. O to viac nás teší, že našu ponuku prijal. Vážime si to. Jeho prejav dokonale zapasoval do atmosféry filmu.“ Ako sú teda tvorcovia spokojní s výsledkom?Výsledok? Ako v prípade Rotha. Vrchovato naplnil očakávania.“

 Dôverný nepriateľ sa nakrúcal od 5. októbra 2016 do 15. novembra 2017 v Bratislave, v Prahe a na Spišskej Magure v réžii Karla Janáka. Autorom námetu a spoluscenáristom filmu je Ľubomír Slivka. Hlavným kameramanom Martin Šácha. O hudbu k filmu sa postaral skladateľ a producent Ondřej Gregor Brzobohatý. Nový slovenský film vznikol v produkcii spoločnosti Attack Film (v minulosti priniesla tituly eŠteBák, Sedem zhavranelých bratov či Anděl Páně 2). Do kín CINEMAX ho uvádza distribučná spoločnosť Continental Film.

Dôverný nepriateľ v kinách CINEMAX od 16. augusta. Vstupenky online na www.cine-max.sk.

Oficiálny trailer filmu:

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie