Denník N

Americkí experti na polygraf: sedem dôvodov, prečo je Kaliňákov test neplatný

Polygraf. Foto – Andrej Bán
Polygraf. Foto – Andrej Bán

Americkí experti Robert E. Lee a Patrick T. Coffey hovoria, že Kaliňákov test na polygrafe porušil mnoho pravidiel takýchto testov.

Môže byť na teste Roberta Kaliňáka na polygrafe niečo pravdy? A je možné veriť polygrafu ako takému?

Oslovili sme expertov Roberta E. Leeho a Patricka T. Coffeyho, ktorí na pozvanie slovenskej vlády školili pracovníkov polície, SIS a NBÚ na testovanie polygrafom (PDD), aby sa pozreli na test, ktorý absolvoval Robert Kaliňák, a chce ním dokázať, že sa nepodieľal na únose Vietnamca Trinh Xuan Thanha cez Slovensko vo vládnom špeciáli.

Obaja americkí experti od nás dostali do angličtiny preloženú niekoľkostranovú správu firmy Akruks, ktorá test Kaliňáka vykonala. Je v nej aj sada otázok, o ktorých Nihad Malkic z tejto firmy pre televíziu JOJ povedal, že ich nesformuloval on ako examinátor, ale samotný skúšaný – teda Robert Kaliňák.

Napriek tomu, že už tento fakt test diskvalifikuje ako nedôveryhodný, sme požiadali oboch o názor na znenie a zoradenie desiatich otázok.

Kaliňákov test vyvolal aj spochybňovanie polygrafu ako takého. Nikto netvrdí, že test PDD je korunný dôkaz neviny či nebodaj viny. Je to neustále zdokonaľovaný nástroj overovania pravdovravnosti, hovoríme, že testovaný pravdepodobne klame alebo pravdepodobne hovorí pravdu. Počítačový softvér na vyhodnotenie testov vyvíjali aj laboratóriá aplikovanej fyziky na prestížnej Univerzite Johnsa Hopkinsa, vláda Spojených štátov financovala jeho použitie na federálnej úrovni, polygraf používajú bezpečnostné aj spravodajské zložky po celom svete, včítane Slovenska.

PDD je iba nástroj, podobne ako skalpel. V rukách diletanta je nebezpečný, v rukách kvalifikovaného examinátora je na istej, vysokej úrovni spoľahlivý.

Tu je jadro výhrad voči testu Kaliňáka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie