Denník N

Feyenoord pred pár rokmi takmer zbankrotoval. V Žiline hrá proti Trenčínu

Ilustračné foto - tasr/ap
Ilustračné foto – tasr/ap

Klub sa na nohy postavil po príchode trénera Ronalda Koemana, teraz ho vedie Giovanni van Bronckhorst.

V roku 2010 sa Feyenoord Rotterdam, jeden z najlepších klubov holandskej histórie, ocitol blízko bankrotu. V ligovom zápase s PSV Eindhoven prehral hanebne 0:10, klub mal obrovské dlhy a hovorilo sa, že ho úplne zrušia a začnú odznova s licenciou iného rotterdamského celku Excelsior.

Známy holandský spevák Gerard Cox klubu fandil, ale v roku 2008 už stratil trpezlivosť, roztrhal svoju permanentku a na tribúnu dlho neprišiel. Kvalitní hráči z klubu odchádzali veľmi rýchlo a Feyenoord zaostával za inými holandskými veľkoklubmi ako Ajax Amsterdam či PSV Eindhoven, ligu dokonca medzitým vyhralo aj Twente Enschede s mladým Miroslavom Stochom na krídle.

Miestna publicistka Priya Ramesh pre Blizzard za jeden z dôvodov rokov sklamaní označila aj to, že klub do svojho herného štýlu prijal príliš veľa prvkov, ktoré sa spájajú so samotným mestom: „Historicky bol Rotterdam, najväčší prístav v Európe, označovaný za mesto robotníckej triedy, zatiaľ čo Amsterdam preplnili estéti a považovali ho za mesto extravagancie a potešenia. Rotterdamčania hovoria: ‚Peniaze sa zarábajú v Rotterdame, distribuujú v Haagu a míňajú v Amsterdame.‘“

V klube na dlhú dobu upustili od atraktívneho technického futbalu a verili, že v prvom rade je potrebné na ihrisku bojovať. Najväčší klubový úspech – víťazstvo Európskeho pohára majstrov v roku 1970 – však pod vedením legendárneho rakúskeho trénera Ernsta Happela ako prvý holandský klub v histórii dosiahli  najmä peknou hrou.

Podľa Rameshovej bolo pre fanúšikov Feyenoordu v poriadku, ak sa nevyhralo. Stačilo, že hráči „tvrdo pracovali“. Pred desiatimi rokmi tím trénoval despotický kouč Gertjan Verbeek, na ktorého náročných tréningoch si hráči často zranili zadné stehenné svaly, ale fanúšikovia ho milovali.

Blízko krachu

Kvôli neúspechom na ihrisku sa však zhoršoval aj finančný stav klubu. Napriek tomu však kupovali hviezdnych hráčov ako Roy Makaay či Giovanni van Bronckhorst, skúsených holandských reprezentantov so skúsenosťami z veľkých európskych klubov – Bayernu Mníchov, respektíve Barcelony. Obaja momentálne pracujú v klube: van Bronckhorst ako hlavný tréner a Makaay ako jeho asistent so špecializáciou na tréning útočníkov (vrátane klubovej akadémie).

V klube si mysleli, že s hviezdami v kádri sa dostanú do skupinovej fázy Ligy majstrov, ale veľmi sa im nedarilo. Dlhy narastali, v roku 2010 dosiahli až 43 miliónov eur. Klub bol v takej zlej situácii, že pred pár rokmi ponúkal potenciálnym investorom podiel z predaja mladých talentov.

V rámci projektu „Talent Pool“ mohol hocikto investovať napríklad do Rona Vlaara, Jonathana de Guzmana či súčasného záložníka Liverpoolu Georginia Wijnalduma s tým, že do budúcnosti mal nárok na 18,33 percenta z prestupovej čiastky, ktorú Feyenoord za hráča dostane (dnes je už vlastníctvo hráčov tretími stranami podľa pravidiel FIFA zakázané).

V roku 2011 však prišli zmeny v štruktúrach klubu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie