Denník N

Základňu Nočných vlkov si pozreli miestni poslanci, podnikateľ Hambálek ich očaril svojím múzeom

Bývalú inseminačnú stanicu dal podnikateľ Hambálek prerobiť na areál, kde údajne vzniká len múzeum a klubovňa pre motorkárov. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalú inseminačnú stanicu dal podnikateľ Hambálek prerobiť na areál, kde údajne vzniká len múzeum a klubovňa pre motorkárov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Občania, ktorí zbierali podpisy proti Nočným vlkom, zostali odsunutí. Poslanci radšej dali prednosť návšteve areálu Nočných vlkov, ktorá ich presvedčila, že nepredstavuje bezpečnostný problém.

Poslankyňa z Dolnej Krupej Jana Lehotová nevedela, čo si o areáli na okraji obce má myslieť. Videla, že je obohnaný žiletkovým plotom, čítala správy, ako sa tam schádzajú motorkári blízki Vladimirovi Putinovi alebo ako v ňom cvičí polovojenská organizácia Slovenskí branci.

V stredu podvečer dostala spolu s kolegami možnosť si ho pozrieť. Majiteľ areálu Jozef Hambálek si pozval poslancov zastupiteľstva k sebe, aby im vysvetlil, že buduje len neškodné múzeum druhej svetovej vojny.

Poslankyňu Lehotovú tým presvedčil. „Je to pekné, niektoré veci, ktoré nosili vtedajší vojaci, som nikdy predtým nevidela. Pánovi Hambálkovi som hovorila, že keby takéto múzeum otvoril pre verejnosť, bolo by to zaujímavé,“ rozpráva poslankyňa.

Dojem na ňu urobil aj Hambálek. Médiá si pri ňom doteraz všímali napríklad to, že podnikal s ľuďmi okolo exministra vnútra Roberta Kaliňáka alebo že sa vyhrážal reportérom Rádia Slobodná Európa, že si na nich prinesie zbraň, keď si jeho areál chceli nafotiť z dronu.

Jana Lehotová, profesiou učiteľka nemčiny, ho po osobnom stretnutí vníma ako sympatického človeka, ktorý má dar reči. „Bol veselý, prišiel mi ako veľký chlapec, motorkár, ktorý si plní svoje detské sny,“ rozpráva s úsmevom.

Podnikateľ Jozef Hambálek si pozval poslancov a starostu do svojho areálu, aby ich presvedčil, že sa nemajú čoho báť. Foto – Stanislav Petráš

Uznesenie podnikateľa potešilo

Hambálek si v stredu zapísal dôležité víťazstvo. Väčšina poslancov bola s prehliadkou areálu viac či menej spokojná. Po návrate prijali uznesenie, v ktorom okrem iného konštatujú, že takzvaná európska základňa Nočných vlkov vo svojej aktuálnej podobe nie je pre obec bezpečnostným rizikom.

„Terajší stav objektu, predmety v ňom umiestené a v súčasnosti vykonávané aktivity nepredstavujú ohrozenie bezpečnosti obyvateľov obce,“ píše sa v uznesení.

Hlavným Hambálkovým problémom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Noční vlci

Slovenskí branci

Slovensko

Teraz najčítanejšie