Denník N

Stavba, ktorá vznikla na Moste SNP v Bratislave bez povolenia, ho môže získať dodatočne

Drevená konštrukcia pod Mostom SNP. Foto N – Tomáš Benedikovič
Drevená konštrukcia pod Mostom SNP. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hlavné mesto, ktoré je vlastníkom mosta, tvrdí, že ďalší postup je predčasný. Stavebný úrad v Petržalke už pritom vyzval stavebníka, ktorý začal stavať dvojpodlažnú budovu bez povolenia, aby doložil potrebnú dokumentáciu k žiadosti o dodatočné povolenie.

Začiatkom roka začala na petržalskej strane Mosta SNP vznikať mohutná drevená konštrukcia. Štátny stavebný dohľad, ktorý mal situáciu prešetriť, teraz potvrdil, že ju majiteľ začal stavať bez povolenia. Pokutu však zatiaľ nedostal a zo správy vyplýva, že ďalším krokom bude aj dodatočné povoľovacie konanie.

Správa nijako nenaznačuje, že by k vydaniu tohto povolenia z nejakého vážneho dôvodu nemalo dôjsť. Naopak, dvojpodlažný objekt správa označuje nie ako samostatnú stavbu, ale iba ako „stavebnú úpravu“ respektíve „vstavbu“.

Podľa odborníkov, architektov a teoretikov architektúry v združení DOCOMOMO, ktorí na problém od začiatku upozorňujú, by bolo vydanie dodatočného stavebného povolenia „výsmechom inštitútu pamiatkovej ochrany“.

Vykonané úpravy na moste podľa nich znehodnotili národnú kultúrnu pamiatku a takýto postup považujú za neakceptovateľný. „V Bratislave je však práve tento postup opakovane aplikovaný a stáva sa štandardným,“ hovorí Peter Szalay z Oddelenia architektúry Historického ústavu SAV.

Hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad na júnovej diskusii Denníka N o Moste SNP povedala, že táto stavba „musí byť odstránená“.

Teraz magistrát na otázku, či je preň prípustná možnosť, že stavba bude dodatočne povolená odpovedá, že „je predčasné sa k uvedenej otázke vyjadriť, vzhľadom na to, že konanie stavebného úradu Petržalka v tejto veci nie je ukončené“.

Ďalší postup nepovolenej stavby určí stavebný úrad v Petržalke, možnosťou je aj dodatočné povolenie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jeden statik pre všetko

Správa štátneho stavebného dohľadu, ktorý prebehol na konci mája, je podľa odborníkov nejednoznačná a chýba jej nezávislý posudok.

Štátny dohľad vykonával stavebný úrad Petržalka, ktorý bol od začiatku súčasťou celého prípadu a teraz má na základe tejto správy ďalej konať.

Na našu otázku, či teraz drevená konštrukcia môže dostať dodatočné povolenie, stavebný úrad odpísal, že „začal konanie o odstránení nepovolených zmien dokončenej stavby s možnosťou dodatočného povolenia vykonaných stavebných úprav.“ Zároveň už úrad vyzval stavebníka, aby doplnil žiadosť o dodatočné povolenie. Čas má do konca septembra.

Zo správy štátneho stavebného dohľadu tiež vyplýva, že stavebník síce vykonal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie