Denník N

Nové knihy

Románová satirická výpoveď o stratenej generácii a kniha nórskych poviedok tvoria dnešnú ponuku nových knižných titulov.

Peter Krištúfek: Lady Xanax, pán Snehulienka a ja
Marenčin PT

Tomáš sa narodil so šiestimi prstami na každej nohe. Už ako dieťa prišiel na to, že svet okolo je natoľko absurdný a zložitý, že ľahšie prežije, ak bude predstierať, že je blázon. A tak len postáva kdesi na okraji a pozoruje. Od podivných 90. rokov až po neskutočnú súčasnosť. Vie, že mnohé veci, ktoré všetci pokladáme za normálne, sú vlastne úplné nezmysly. Večne neveriaci Tomáš. Román je satirickou výpoveďou o stratenej generácii, ktorá uviazla jednou nohou v neskorom komunizme a druhou v ranom kapitalizme. Príbeh je rozprávaný v prvej osobe.

Ingvild H. Rishøi: Príbeh o pani Bergovej
Premedia

Nórska autorka (v minulosti pracovala ako novinárka v denníku Dagbladet, v súčasnosti píše pre časopis Avsagd Hagle) sa vo svojich poviedkach sústreďuje na medziľudské vzťahy, ktoré môžu byť krásne, desivé aj záhadné. Ide v nich o prvú lásku, o videnie znamení, o to, čo sa stane, keď človek zistí, že je celkom ako Janis Joplin. Rozprávajú o viere v osud a o kartových hrách. A o tom, aké je to milovať škrečka, ktorý sa volá pani Bergová. „V týchto poviedkach nie je jediná scéna, ktorá by bola zbytočná,“ napísali o knihe noviny Aftenposten.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie