Denník N

Na koniec koalície to nevyzerá, Most-Híd nechystá ultimátum pre únos, SNS pri Kryme poľavuje

Andrej Danko a Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko a Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Most-Híd zatiaľ vyčkáva a aktívny by mohol byť, ak sa pochybnosti v kauze únosu ešte prehĺbia. SNS ani nevie povedať, či bude tlačiť na odvolanie šéfky zahraničného výboru Kataríny Cséfalvayovej pre spor o Krym.

Hoci prípad zavlečenia vietnamského manažéra Trinh Xuan Thanha a snaha SNS odvolať šéfku zahraničného výboru Katarínu Cséfalvayovú (Most-Híd) pre uznesenie o anexii Krymu ukazujú problémy vo vnútri koalície, na jej koniec to zatiaľ nevyzerá.

Most-Híd sa podľa informácií zo svojho vnútra zatiaľ nechystá Smeru uložiť ultimátum, aby jednoznačne vysvetlil kauzu únosu, a SNS zasa nedokáže jednoznačne odpovedať, že bude tlačiť na odvolanie Cséfalvayovej pod podmienkou pádu koalície.

Odkaz pre proruských voličov

SNS trvá na tom, že Cséfalvayová zvolaním zahraničného výboru kvôli návšteve poslanca Petra Marčeka na Kryme porušila koaličnú zmluvu.

„Treba si vysvetliť, ako bude fungovať nielen zahraničný výbor, ale aj koalícia. Ak by sme dopustili, že bude pokračovať takýto spôsob výkonu funkcie, aký predviedla pani Cséfalvayová, znamenalo by to, že je koaličná zmluva zbytočná a aj my sa môžeme správať svojvoľne a robiť rozhodnutia individuálne,“ hovorí podpredseda strany Jaroslav Paška.

Podľa SNS by Cséfalvayová už nemala byť predsedníčkou výboru.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie