Denník N

Keď vás v mori unáša spätný prúd, nebojujte s ním

Foto - Flickr.com
Foto – Flickr.com

V mnohých krajinách sú spätné prúdy najčastejšou príčinou utopenia a záchranári organizujú kampane, kde vysvetľujú, ako jednoducho sa z prúdu vymaniť.

Minulý týždeň bol pre českých dovolenkárov tragický. Dvaja muži sa utopili v Bulharsku, ďalšieho usmrtil žralok v Egypte. Po tom, ako plavec skočil z móla do mora, ho žralok stiahol pod vodu a po chvíli vyplávala na hladinu už len mužova mŕtvola.

Táto smrť na seba strhla veľkú pozornosť. Pochopiteľne, je to výnimočná udalosť. Až taká výnimočná, že si môžeme byť takmer istí, že v tomto roku ani v nasledujúcich pár rokoch už v Egypte žralok nikoho ďalšieho nezabije. Podľa dlhodobej štatistiky vychádza približne jeden smrteľný útok žralokom na päť až desať rokov.

Naopak, rádovo vyššie je riziko, že ďalší dovolenkár zomrie niekde, kde žiadne žraloky nie sú. Napríklad v Bulharsku, na Kréte, v Španielsku. Pieskové pláže, pozvoľne klesajúce dno, relatívne plytká voda. Podmienky, v ktorých sa zvykne tvoriť najčastejší pobrežný zabijak: spätný prúd.

Nie spodný, spätný

Príčina utopenia dvoch Čechov v Čiernom mori nie je známa; niektoré médiá písali, že v tom čase boli veľké vlny a rozbúrené more. Niektoré pri tejto príležitosti pripomenuli vlaňajšie nešťastie z bulharských pláží, keď sa súčasne utopilo dievča a jeho opatrovateľka. Príčinu tejto tragédie vtedy médiá pomenovali: údajne ich stiahli spodné prúdy.

Mohol to byť prúd, nie však spodný. V poldruhametrovej vode nie je miesto na žiadne spodné prúdenie. Bol to prúd vody, ktorý smeruje opačne ako vlny: smeruje späť do mora. Preto sa mu hovorí spätný. Ľudí nikam nestiahne, len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravie

Teraz najčítanejšie