Denník N

Rušia lety, sťahujú študentov, zakazujú dovážať pšenicu. Saudská Arábia sa mstí Kanade za kritický tweet

Manželka Raifa Badávího drží jeho portrét. Bloger je vo väzení od roku 2012. Teraz zatkli aj jeho sestru. Foto – TASR/AP
Manželka Raifa Badávího drží jeho portrét. Bloger je vo väzení od roku 2012. Teraz zatkli aj jeho sestru. Foto – TASR/AP

Kanadská diplomacia kritizovala zatýkanie aktivistov v Saudskej Arábii.

Kanada zisťuje, aké to je, keď nahneváte Saudskú Arábiu. Po tom, čo kritizovala zatýkanie aktivistov, saudskoarabský režim reagoval niekoľkými tvrdými opatreniami.

Saudská Arábia najskôr do 24 hodín vyhostila z krajiny kanadského veľvyslanca a svojho ambasádora stiahla z Ottawy domov. Vláda kráľovstva nariadila, aby prestali do púšťovej krajiny dovážať kanadskú pšenicu a jačmeň. Dohromady ide o skoro 200-tisíc ton obilia ročne.

Asi 16-tisíc saudským študentom tiež krátko pred začiatkom školského roka nariadila, aby prestali študovať na kanadských univerzitách. Musia sa vrátiť domov, alebo si nájsť inú zahraničnú univerzitu. Občania krajiny, ktorí sa liečia v Kanade, musia tiež odísť.

Podľa The Financial Times navyše odporučili predávať saudské majetky v Kanade bez ohľadu na cenu. Zastavili tiež platnosť novej dohody o obchode.

A od pondelka sa tiež rušia všetky lety národného prepravcu Saudia Airlines z a do Kanady. A to v čase, keď sa blíži púť do Mekky, kam mohlo cestovať množstvo kanadských moslimov.

Zastali sa aktivistky

Takéto tvrdé reakcie nasledovali po minulotýždňovom tweete kanadskej diplomacie, ktorá zareagovala na zatýkanie viacerých aktivistov a aktivistiek bojujúcich okrem iného aj za práva žien. Medzi nimi bola Samar Badáviová, sestra blogera Raifa Badávího, ktorý je v saudskom väzení od roku 2012. Jeho manželka a deti odišli do Kanady, kde dostali občianstvo.

„Kanada je vážne znepokojená ďalším zatýkaním členov občianskej spoločnosti a aktivistov v otázkach ženských práv v Saudskej Arábii, vrátane Samar Badáviovej. Vyzývame saudské úrady, aby ich a ostatných nenásilných ľudskoprávnych aktivistov okamžite prepustili,“ napísalo na Twitteri kanadské ministerstvo zahraničia s tým, že osobný tweet pridala aj ministerka Chrystia Freelandová.

Kritika médií

Saudská Arábia to nazvala „nehanebným miešaním sa do domácich záležitostí kráľovstva“.

Pridali sa aj saudské provládne médiá. Tie zverejnili videá, v ktorých Kanadu obviňovali, že ani ona nespĺňa medzinárodné štandardy v otázkach ľudských práv. Ako príklad ukázali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie