Denník N

7 dobrých správ: Mladí strávili výlet v Slovenskom raji odpratávaním 65 kíl odpadkov

Foto – Facebook/Andrea Zahurancová
Foto – Facebook/Andrea Zahurancová

Tínedžerka vyzýva veľké korporácie, aby prestali používať plastové výrobky, Česi vyrokovali prepustenie dvoch humanitárnych pracovníkov z rúk Asada a najväčšia slovenská banka v záujme zníženia vizuálneho smogu stopla bilbordy. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Dievča presviedča korporácie, aby prestali používať slamky

Ani nie plnoleté dievča už teraz dokázalo viac ako mnohí dospelí. Inšpiratívny príbeh mladej skautky ukazuje, že keď sa chce, všetko sa dá. Aj bojovať s veľkými korporáciami v otázke plastu. Viacerým veľkým spoločnostiam poslala list s odvážnou požiadavkou – a výsledkom je zmenšenie počtu miliónov plastových slamiek, alebo ich nepoužívanie.

Na jeseň minulého roka dostal generálny riaditeľ spoločnosti Dignity Health v San Franciscu e-mail. Poslala ho 16-ročná skautka Shelby O’Neilová. So všetkým rešpektom mu napísala, že reklama tejto spoločnosti mala očividnú chybu: zobrazovala totiž jednorazovú plastovú slamku, ktorou sa dá sfúknuť narodeninová sviečka.

„Vedeli ste, že slamky patria medzi najväčších znečisťovateľov oceánov?“ spýtala sa v liste generálnemu riaditeľovi. „Vedci predpokladajú, že do roku 2050 bude v oceánoch viac plastu ako rýb, ak radikálne nezmeníme svoj prístup k znečisťovaniu plastami. Vyzývam vás, aby ste prestali používať túto konkrétnu reklamu.“

Shelby založila neziskovú organizáciu Jr Ocean Guardians (Mladí strážcovia oceána), v rámci ktorej pomáha vychovávať malé deti v oblasti používania plastov a recyklácie. Spolu so školákmi zorganizovala už aj niekoľko spoločných čistení pláží.

Skautka sa nezameriava iba na najmenších, ale svoju kampaň sa rozhodla preniesť aj na dospelých. Napísala teda niekoľkým veľkým spoločnostiam, ktoré používajú plastové slamky, miešadlá a jednorazové poháre, aby to prestali robiť.

Shelby tiež pre denník Washington Post uviedla, že rada by šla aj do Seattlu, aby o používaní plastov diskutovala i so zástupcami spoločností Starbucks a Costco. Zatiaľ sa jej však nikto neozval.

Zároveň sa snaží presvedčiť kalifornských zákonodarcov, aby prijali rezolúciu „No-Straw November“, čiže mesiac november bez slamiek.

16-ročné dievča sa pokúša zastaviť používanie plastových slamiek. Foto – Twitter

2. Česko vyrokovalo prepustenie dvoch humanitárnych pracovníkov z rúk Asada

Česká diplomacia sa zaslúžila o mimoriadny úspech po tom, čo veľvyslankyňa v Damasku Eva Filipi vyrokovala prepustenie dvoch pracovníkov nemeckej organizácie, ktorých mesiace väznil režim Baššára Asada. Do Sýrie po nich vo štvrtok odletel český minister zahraničia Jan Hamáček.

„ Som rád, že sa nám so sýrskou stranou podarilo dohodnúť vyslobodenie oboch mužov. České veľvyslanectvo tak už niekoľkokrát ukázalo svoju dôležitú úlohu, ktorú hrá v prospech krajín EÚ,“ hovorí pre spravodajský portál ČT24 Jan Hamáček.

Podarilo sa to aj vďaka diplomatickému zastúpeniu v Damasku, a to v prítomnosti veľvyslankyne Eva Filipi.

„Pani veľvyslankyni sa s Asadom podarilo dohodnúť ich prepustenie,“ povedal pre český portál Aktualne.cz nemenovaný zdroj. Rokovanie však podľa neho trvalo niekoľko týždňov. „Asad ich pred časom zadržal blízko irackej hranice a režim tvrdil, že prešli cez nelegálnu hranicu do Sýrie bez víz,“ opísal zdroj, ako došlo k zatknutiu humanitárnych pracovníkov.

Veľvyslankyňu Evu Filipi často kritizujú najmä za to, že má až príliš blízke vzťahy s Baššárom Asadom, a hlavne opozícia požaduje, aby bolo české zastúpenie v Sýrii uzavreté. Praha má totiž v Damasku ambasádu ako jediná členská krajina Európskej únie a zastupuje tam aj záujmy Spojených štátov.

3. Mladý pár vyzbieral v Slovenskom raji 65 kilogramov odpadu

Prázdne fľaše, obaly či dokonca polámané dáždniky. Toto všetko našiel mladý pár na výlete v Slovenskom raji. Masy ľudí priniesli do národného parku nielen cestovný ruch a záujem o našu krajinu, ale aj množstvo odpadkov. Neporiadok po lenivých turistoch sa snažia riešiť správcovia parku. Lenže to nestačí. Preto sa východniarka Andrea spolu so svojím priateľom Patrikom rozhodli národný park vyčistiť.

„Tri hodiny, dvaja ľudia, jeden pes, dve autá a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie