Denník N

Klamstvá Roberta Kaliňáka o únose: Tajil ho aj pred svojimi kolegami vo vláde

Robert Kaliňák. Foto - tasr
Robert Kaliňák. Foto – tasr

NAKA už v marci 2018 rokovala s berlínskymi vyšetrovateľmi v Prahe o únose. Vyplýva to z dokumentov, ktoré má Denník N k dispozícii. Nemci hovorili, že treba vypočuť ochranku, hrozí medializácia – na Slovensku však nikto nevidel dôvod konať.

Bývalý minister vnútra, poslanec a podpredseda Smeru Robert Kaliňák aj ministerka vnútra Denisa Saková sa vo svojich vyjadreniach ku kauze vietnamského únosu stále viac zamotávajú.

Fakty ukazujú, že Kaliňák tajil únos aj pred svojimi kolegami vo vláde a že slovenská polícia sa pod jeho vedením, ale neskôr aj pod vedením Sakovej, snažila skutočné vyšetrovanie na Slovensku čo najviac oddialiť.

Klamstvo č. 1: Tajil to aj Pellegrinimu

„Operatívne poskytujeme informácie už od septembra minulého roka, od prvého dožiadania z nemeckej strany.” V stredu to v tlačovej správe napísala ministerka vnútra Denisa Saková. Priznala tak, že Slovensko minimálne od septembra 2017 – dva mesiace po únose – vedelo, že náš vládny špeciál bol zneužitý. Nemecké médiá píšu, že prvá žiadosť z Nemecka prišla už v auguste 2017.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zároveň vyhlásil, že „rezort pod mojím vedením od začiatku podniká jednoznačné konkrétne kroky smerom k nemeckej aj vietnamskej strane, a nemôžu byť pochybnosti, na ktorej strane stojí: na strane pravdy a spravodlivosti”.

Slovensko sa však po dožiadaní z Nemecka nesprávalo tak, že by mu podozrenia zo zneužitia špeciálu prekážali.

Dňa 20. septembra 2017 Kaliňák prijal podpredsedu vietnamskej vlády Vuonga Dionh Hue. Prijatie v Bratislave schválila vláda deň predtým na návrh ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. O rokovaní sa nikde na Slovensku nepísalo, venovali sa mu médiá vo Vietname. 

Ministerstvo vnútra na otázku, o čom toto rokovanie bolo, Denníku N neodpovedalo. Nepriznal sa k nemu ani Kaliňák na rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť vo štvrtok tento týždeň. „My sme zrušili ďalšiu komunikáciu, my sme zrušili ďalšiu cestu. Neboli sme v septembri vo Vietname, mali sme, ale nešli sme,“ vyhlásil exminister.

O návšteve podpredsedu vietnamskej vlády a jeho stretnutí s Robertom Kaliňákom písali len vo Vietname.

Čulé vzťahy s Vietnamom však pokračovali aj naďalej.

Vlani v novembri vláda schválila pracovnú cestu do Vietnamu trom členom – vtedajšiemu podpredsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu, ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi a ministrovi financií Petrovi Kažimírovi.

Všetci traja tvrdia, že Kaliňák im vtedy o žiadnych podozreniach zo zneužitia špeciálu nepovedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie