Denník N

Český pesničkár Tomáš Klus: Chcel by som prezidenta, ako je Kiska

Český pesničkár Tomáš Klus na Cibula Feste. Foto - TASR
Český pesničkár Tomáš Klus na Cibula Feste. Foto – TASR

„Babiš zavádza komunistický kapitalizmus,“ hovorí obľúbený český spevák, ktorý spustil debatu o bojkotovaní firiem a médií vlastnených českým premiérom.

V Česku je to takmer klišé. Len čo ide o kritiku prezidenta Miloša Zemana alebo premiéra Andreja Babiša, umelci a celebrity patria k najsilnejším hlasom. Spevák a herec Tomáš Klus (32), ktorý v Českom slávikovi dokázal poraziť Karla Gotta, je však svojský prípad. Babišovi vyhlásil bojkot, ktorý preňho samotného nemusí byť bezbolestný. Odmieta hrať na festivaloch, ktoré sponzoruje Agrofert, ako aj vystupovať v jeho médiách.

Rozprávali sme sa,

  • či sa nebojí finančných následkov svojho bojkotu,
  • prečo sa vlastne rozhodol tak pustiť do Babiša,
  • ako vníma slovenského prezidenta Andreja Kisku
  • a kde robia demokratické strany najväčšiu chybu.

Anti-babišovskú klauzulu máte v zmluve rok, v tomto zmysle sa vyjadrujete dlhodobo. Čo vás prinútilo vystúpiť teraz proti českému premiérovi tak vyostrene?

Cítil som potrebu sebareflexie, potrebu zladiť to, čo hovorím, s tým, čo robím. Oči mi otvorili moji blízki. Často sme sa sťažovali na pomery a ja som ich potom videl, ako z toho, čo kritizujú, svojím spôsobom profitujú. A vlastne som zistil, že to trochu robím tiež. Predovšetkým sa silne nestotožňujem s tým, že by sa k štátu malo pristupovať ako k firme, a z občanov sa majú postupne stať zamestnanci. Mojou snahou, naopak, je apelovať na ľudí, aby si uvedomovali, aké možnosti a práva majú ako občania. A zároveň si myslím, že je potrebné otvoriť otázku roly etiky v spoločnosti.

Ako to myslíte? 

V momente, keď budeme prijímať lož a ​​ďalšie prehrešky ako niečo, čo sa jednoducho deje, prijmeme mantry typu „kradnú všetci, tak čo by som tiež niečo neukradol“, spoločnosť bude upadať do čoraz väčšieho chaosu.

Etika v politike je však vaša stará tému. Čo vás nakoplo naposledy?

Vláda podporovaná komunistami ma štve. Keby som bol voličom ANO, tak by som sa vzhľadom na to, že sa môj kôň obrátil o 180 stupňov, ozval a požadoval vysvetlenie, ako je možné takto brutálne meniť postoje. Ale ja nie som voličom ANO.

Nie je to tak, že teraz cítite, že v spoločnosti je po sérii občianskych protestov dopyt po kritike Andreja Babiša?

Nechcem stavať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie