Denník N

Bizarnosti a krásy: Slovenské krčmy od zlapania Jánošíka po pohostinstvo U Fakena (druhá časť letných fotogalérií)

Prešli sme podstatnú časť Slovenska. Zaznamenali sme pozoruhodné miesta a príbehy spojené, ako inak, s chľastom. Krčma ako tradičná ustanovizeň má výrazný, ak nie kľúčový podiel na národno-emancipačnom procese Slovákov. Po slovenských domoch prinášame pohľad na slovenské krčmy.

Poznali ju už v 9. storočí naši slovanskí predkovia, tí pili najmä medovinu, pivo a víno. Keď Štúr s Hurbanom svojho času hovorili o suchote, nemysleli tým úplne deficit alkoholu, skôr pokles literárnej aktivity v období prechodu od romantizmu k realizmu. Pravda, oboje, suchotu v doslovnom zmysle aj pokles tvorivej aktivity, bohato kompenzoval jeden fenomén v našej próze aj poézii – slovenská dedinská krčma.

Kam oko čitateľa dovidí, všade to isté. Či už Kukučín, Timrava, Tajovský, Rázus, Urban, Jilemnický; u každého autora sa objavuje krčma ako epicentrum diania.

Akokoľvek, už za cisára, potom za Masaryka, za Tisa, za Husáka a aj dnes, na sklonku éry Fica, vždy sa tu ostošesť pila prvá liga. Menili sa iba kulisy, rekvizity a kostýmy, ako v legendárnom filme Tančiareň, ktorý na jednom priestore ukazuje beh dejín.

A tie názvy! Ak ostaneme v súčasnosti, tak v Zamagurí pod Pieninami nájdete pohostinstvo U Fakena. Tento ordinárny názov mu prischol potom, ako jeho majiteľ po návrate z Ameriky, kde si bol zarobiť, klial a hromžil – po anglicky. Transkripcia sa miestnym priam ponúkala. Alebo Horehronská stanica (bývalá železničná stanica) v dedinke s ľúbozvučným názvom Bujakovo nesie označenie Route 66. Ako repliku slávnej americkej cesty ju otváral svojho času minister dopravy Ján Figeľ na chopperi. Na tomto dopravnom prostriedku vo filme Pulp Fiction jazdil Bruce Willis a bilbordami, na ktorých propaguje energetický nápoj, je oblepené Slovensko, až má našinec pocit, že ide o prezidentského kandidáta. Len povážte! Route 66 v kraji mafiánskej družiny Černákovcov, pytliakov a vyplašených policajtov.

Pohostinstvo u Fakena, Spišská Stará Ves. Foto N – Andrej Bán

Route 66 v Bujakove. Foto N – Andrej Bán

Povedľa Bujakova je Braväcovo, o niečo luxusnejšia dedina s prvkami nemeckej hrazdenej architektúry a penziónom, ktorého názov sa začína na „Schwein“. Vždy, keď idem okolo, sa tam zastavím v krčme. S ľútosťou konštatujem, že sa modernizuje – zmizol už medzičasom dym z bezfiltrových čárd, vymenili aj špinavú podlahu, stoly, lavice, stoličky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie