Denník N

Vedec zo SAV: Transformácia podľa ministerstva školstva by ústavy uviedla do totálneho právneho chaosu

Gabriel Bianchi. Foto - autor
Gabriel Bianchi. Foto – autor

„Keď sa správame ústretovo a slušne, ministerstvo to zneužíva na neadekvátny výkon moci,“ sťažuje sa na postup ministerstva školstva pri transformácii ústavov SAV psychológ Gabriel Bianchi.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

Ak ministerstvo navrhuje cestu transformácie podľa zákona o verejnej výskumnej inštitúcii, tak nerešpektuje právo, lebo podľa zákona ústavy SAV už sú verejnými výskumnými inštitúciami. Ministerstvo chce, aby sa uprostred transformácie zmenili pravidlá a šlo sa podľa iného zákona, v tomto prípade o verejnej výskumnej inštitúcii. Nechápem prečo, ak je Slovensko právny štát.“ Vraví to GABRIEL BIANCHI (1955), člen Predsedníctva SAV, psychológ a dlhoročný riaditeľ Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Komplikuje vedcom zo SAV život súčasná situácia, keď ministerstvo školstva stále nezapísalo ústavy Slovenskej akadémie vied do registra verejných výskumných inštitúcií?

Áno, komplikuje. Napríklad Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) – ktorá spadá pod ministerstvo školstva – avizovala, hoci zatiaľ len v osobnej komunikácii, že s ústavmi Slovenskej akadémie vied, ktoré získali od APVV granty, nemôžu uzavrieť zmluvy o financovaní grantu.

Prečo sa zmluvy nemôžu podpísať?

Pretože ústavy nie sú v registri verejných výskumných inštitúcií. Výsledkom je, že vedci sa nedostanú k peniazom z grantov.

Vytvorilo už ministerstvo školstva register verejných výskumných inštitúcií?

Nie. Čiže správne by Agentúra na podporu výskumu a vývoja mala povedať, že s ústavmi SAV nemôže uzavrieť zmluvy o financovaní grantu z toho dôvodu, že ministerstvo nezriadilo register. Je rozdiel povedať, že register vznikol, no nezapísali vás, alebo to, že register vôbec nevznikol. V takom prípade vás ani nemajú do čoho zapísať. Ministerstvo školstva malo povinnosť zriadiť register na svojom webovom sídle ako verejne prístupnú databázu a svoju zákonnú povinnosť si zatiaľ neplnilo. Ministerstvo malo za úlohu úkon zaregistrovania ústavov SAV vykonať a neprislúcha mu posudzovať – podľa stále nových kritérií –, či nás do registra zapíše alebo nie.

Ako si vysvetľujete kroky ministerstva školstva?

Podľa mňa nejde o osobné animozity, ako sa o nich niekedy hovorí. Ak by to tak naozaj bolo, konflikty by museli mať obrovské rozmery. Čiže za tým vidím niekoho záujmy.

Ministerka školstva Martina Lubyová sa ocitla v spore so SAV. Foto – TASR

O akých záujmoch hovoríte?

Keď rozmýšľam, ako si vysvetliť obštrukcie ministerstva školstva,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovenská akadémia vied

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie