Denník N

Prieskum Focusu počas kauzy únos: Smer si drží 20 percent, Kotleba je tretí

Kauza únosu vietnamského podnikateľa zatiaľ preferenciami Smeru nezatriasla, ukazuje prieskum Focusu z posledných dní.

Smer by  začiatkom augusta volilo 20 percent ľudí. Ukazuje to prieskum agentúry Focus uskutočnený v prvých dňoch po článku Denníka N s rekonštrukciou únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha, na ktorý bol podľa nemeckých vyšetrovateľov použitý aj slovenský vládny špeciál.

V porovnaní s posledným júnovým prieskumom Focusu sa preferencie najsilnejšej vládnej strany v podstate nezmenili. Focus meral preferencie formou osobného dopytovania od 2. do 9. augusta, článok Denníka N vyšiel 2. augusta.

Až na výnimky sa nemení ani podpora ostatných strán. SaS by volilo niečo vyše 12 percent voličov, Kotlebova ĽSNS je tretia s podporou nad desiatimi percentami. Nasleduje hnutie Sme rodina, ktoré zaznamenalo najväčší nárast preferencií, ďalej SNS a OĽaNO, ktoré o niečo kleslo.

V parlamente by boli aj zástupcovia KDH a Mosta-Híd. K piatim percentám sa šplhá mimoparlamentné Progresívne Slovensko Ivana Štefunka. Pomaly rastie aj strana Spolu Miroslava Beblavého. Ak by obe nové strany kandidovali spoločne, ich potenciál by bol takmer na úrovni ôsmich percent voličov.

Na základe týchto dát je jasné, že súčasná vládna koalícia by vládu opäť nezostavila, Smer, Most-Híd a SNS by mali 64 poslancov. Keďže Kotlebova strana by mala osemnástich poslancov (namiesto súčasných štrnástich), na vládu by nemali dosť mandátov ani strany súčasnej demokratickej opozície.

Parlamentné kluby by vyzerali nasledovne: Smer by mal 37 zákonodarcov, SaS 22, Kotleba 18, Sme rodina tiež 18, SNS 17 poslancov, OĽANO 15, KDH 13 a Most-Híd desať poslancov.

Focus robil prieskum na vzorke 1007 respondentov, položili im otázku: „Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie