Denník N

Mark Zuckerberg by sa mal vzdať svojho čínskeho sna, aby sa nestrápnil ešte viac

Foto – Facebook M. Z.
Foto – Facebook M. Z.

Facebook buď zostane americkou spoločnosťou, alebo sa prispôsobí Číne – nič medzi tým neexistuje.

Autor je komentátor Washington Post

V pivnici mojich rodičov leží videokazeta, na ktorej je záznam možno najtrápnejšej veci, ktorú kedy Mark Zuckerberg urobil: v talentovej šou na našom letnom tábore tancoval na pieseň skupiny Backstreet Boys s názvom Everybody (Backstreet’s Back). Druhou najtrápnejšou vecou, ktorú kedy zakladateľ Facebooku urobil, je, že sa uklonil Číne. A čím viac Facebook rastie a dospieva, tým bolestivejšie je sledovať to.

Túžba a čínska odpoveď

Zuckerberg raz svojim podriadeným odporučil knihu generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny a prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorú jeden recenzent nazval „zmesou pompézneho komunistického argotu, príjemne znejúcich zovšeobecnení a otcovských rád“. Navyše, keď ho v decembri 2014 navštívil vtedajší hlavný šéf čínskeho internetu Lu Wei, mal tú knihu práve na stole. V marci 2016 zase zverejnil fotku, ako veselo beží cez pekinské Námestie nebeského pokoja, dejisko neslávne známeho masakra z júna 1989. V novembri toho istého roka New York Times zistili, že Zuckerberg pomáhal Pekingu vyvinúť nástroje, ktoré mu umožnia Facebook cenzurovať.

Za odmenu sa s ním čínski predstavitelia pohrávajú. „Nepovedal som, že Facebook nesmie vstúpiť do Číny,“ povedal Lu v októbri 2014, „ale nepovedal som ani to, že smie.“ (Dnes vieme, že Zuckerberg koketovaním s týmto človekom márnil čas: Peking dnes už zneucteného Lua nedávno obvinil z prijatia „obrovského množstva“ úplatkov.) A 25. júna New York Times informovali, že čínska vláda odvolala povolenie, ktoré malo Facebooku umožniť založiť v Číne inovačné centrum – bolo to len niekoľko hodín po tom, ako sa povolenie objavilo na vládnych stránkach. (Celkom iste šlo len o nešťastnú zhodu okolností, že sa tieto správy objavili práve v deň, keď Facebook oznámil neočakávane nízky zisk, čo jeho akcie oslabilo o asi 20 percent.)

No a v ten istý deň sa objavil ešte jeden článok. Hlavná čínska internetová trolovacia spoločnosť maskovaná ako denník s názvom Global Times citovala jedného čínskeho analytika, ktorý prišiel s absurdným tvrdením, že „Čína je v high-tech sektore otvorenejšia ako Spojené štáty“. Podľa analytika mohol Facebook v Číne uspieť, ale najprv by vraj musel „pochopiť čínske zákony a regulácie a podvoliť sa im“.

Môže to byť ešte horšie

Aby sa vyhol ďalším strápneniam, Zuckerberg by sa mal vzdať snahy vstúpiť na čínsky trh. Áno, Čína má viac ako dvojnásobok používateľov internetu oproti USA a Facebook správne uvažuje, že bez Číny nemôže byť skutočne globálnou firmou. A áno, hoci je Facebook v Číne blokovaný, táto krajina predstavuje už dnes jeho najväčší ázijský trh, pretože čínske firmy využívajú sociálnu sieť na predaj svojich výrobkov po celom svete.

Lenže náklady Facebooku (a tiež iných sociálnych médií Instagram a WhatsApp, ktoré Čína takisto blokuje) by prevážili prínos vstupu na čínsky trh. Od roku 2009, keď Peking Facebook zablokoval, sa na tom veľa nezmenilo.

Čínski internetoví regulátori, vládni predstavitelia, akademici a dokonca aj sám Si Facebooku roky rafinovane pripomínajú, že spoločnosť sa do Číny nedostane, kým nebude hrať podľa tamojších pravidiel. To takmer isto znamená cenzúru obsahu, umiestnenie serverov v Číne a prístup Pekingu ku všetkým facebookovým účtom kdekoľvek.

Čo sa týka jeho reputácie ako správcu dát, Facebook má za sebou hrozný rok. Ale ak by sa chcel podriadiť pekinským požiadavkám, môže sa to skončiť ešte horšie.

Morálny trpaslík

Všimnime si, čo sa stalo spoločnosti Yahoo. V roku 2004 dal vyhľadávač Pekingu k dispozícii informácie o internetovej aktivite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Komentáre

Teraz najčítanejšie