Denník N

Kde urobili súdruhovia z Pekingu chybu? Najprv nariaďovali jedno dieťa do rodiny, teraz im dve nestačia

Jedno dieťa už nestačí. Foto – TASR/AP
Jedno dieťa už nestačí. Foto – TASR/AP

Čínski vládcovia zistili, že politika jedného dieťaťa spôsobila vážne demografické problémy. Svojim poddaným teraz ordinujú novú populačnú politiku.

Takmer štyridsať rokov trvajúca čínska politika jedného dieťaťa (1979 – 2016), ktorá mala zabrániť preľudneniu v čase, keď pôrodnosť už aj tak prirodzene klesala, zdá sa, narobila viac škody ako úžitku. Odhliadnuc od ľudského utrpenia v podobe nechcených potratov, násilných sterilizácií, trestov za nedodržiavanie nariadení, čo však nie je niečo, čo by komunistických plánovačov trápilo, sa ukazuje, že z dlhodobého hľadiska bola neúčinná a vytvorila niekoľko ďalších vážnych demografických problémov.

Strana a vláda si to uvedomujú a zase sa obracajú na občanov so svojou predstavou, ako by mala vyzerať ideálna rodina. Po často aj brutálnom presadzovaní politiky jedného dieťaťa prišla politika dvoch detí a teraz BBC spolu s viacerými lokálnymi webmi a blogmi špekuluje o tom, že vládni predstavitelia by povolili už aj tri deti.

Odkaz na známke

Mohla by to naznačovať oficiálna poštová známka, ktorú pošlú do obehu pri príležitosti čínskeho Nového roka vo februári 2019. Keďže pôjde o Rok svine, zobrazuje šťastnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie