Denník N

Hviezda Tottenhamu musí vyhrať bezvýznamný turnaj, inak strávi dva roky na vojne

Son Heung-min oslavuje gól proti Nemecku. Foto – TASR/AP
Son Heung-min oslavuje gól proti Nemecku. Foto – TASR/AP

V Južnej Kórei nedávno zatkli muža, ktorý pribral 30 kíl, aby sa vyhol povinnej vojenskej službe. Výnimku nemajú ani popové hviezdy.

Tottenham Hotspur počas leta nedokázal priviesť ani jednu zo svojich vytypovaných posíl a stal sa tak vôbec prvým anglickým klubom, ktorý od roku 2003, keď bolo zavedené prestupové okno, nezaregistroval žiadneho nového hráča.

Prvý ligový zápas proti Newcastlu United Tottenham ešte zvládol, no tréner Pochettino môže mať v najbližších týždňoch problémy s útokom. Kľúčový útočník Harry Kane je známy tým, že v auguste ešte nikdy neskóroval, a kórejský krídelník Son Hung-min musel po úvodnom kole odcestovať do Indonézie na Ázijské hry.

Tie vo svete športu nepatria medzi prestížne podujatia, ich futbalový turnaj ani nezastrešuje FIFA, podobne ako na olympiáde tam štartujú iba hráči do 23 rokov (traja hráči môžu byť starší), a kluby preto svojich hráčov nemusia počas rozbehnutej sezóny vôbec pustiť. Tottenham však tento rok urobil výnimku a na dva-tri týždne sa vzdal služieb jedného zo svojich najlepších hráčov.

Son Hung-min (26) totiž neabsolvoval 21-mesačnú vojenskú službu, ktorá je v Južnej Kórei povinná. Už od roku 1957 platí, že každý spôsobilý muž musí pred svojimi 27. narodeninami narukovať a bude pridelený k armáde, letectvu, polícii alebo do verejnej služby.

Posledná príležitosť pre Sona

Pre Sona je výhra na Ázijských hrách jednou z posledných príležitostí získať výnimku, ktorá v Kórei vôbec nie je bežná. O odpustení vojenskej služby môže vo výnimočných prípadoch rozhodnúť prezident a ospravedlnení sú zvyčajne iba olympijskí medailisti a víťazi Ázijských hier. V roku 2002 vláda omilostila aj futbalistov, ktorí na domácich majstrovstvách sveta prekvapivo postúpili až do semifinále.

Názory kórejskej verejnosti na túto tému sú dlhodobo rozporuplné, no zdá sa, že Son Hung-min má medzi ľuďmi zatiaľ podporu.

Po senzačnom víťazstve, ktorým Kórejčania vyradili Nemecko z tohtoročných majstrovstiev sveta, spustili fanúšikovia petíciu, aby ich hrdinovia nemuseli ísť na vojnu. Prezident Mun Če-in síce patrí k zástancom skrátenia povinnej služby, no v kórejskej vláde je viacero „jastrabov“, ktorí o jej zrušení alebo iných alternatívach nechcú ani počuť.

„Je to celkom neférové,“ povedal pre USA Today fanúšik Kim Čchul-song, ktorý pracuje v Soule ako odvodový pracovník. „To, že musia ísť na vojnu, je pre nich trest. Bude to mať vplyv na výkonnosť celého tímu.“ Ďalší z fanúšikov, ktorý sa podpísal pod petíciu, napríklad tvrdil, že hráči by „nemali mrhať talentom v armáde“.

Pak Ču-jong v nemilosti fanúšikov

O dosť horšie dopadol bývalý útočník Arsenalu Londýn Pak Ču-jong (nepomýľte si ho s Pak Či-songom z Manchestru United). Nestretol sa s veľkým pochopením verejnosti, keď sa v roku 2012 snažil s pomocou tímu právnikov posunúť svoju vojenskú službu na neskôr. Keďže predtým tri roky pôsobil v Monaku, podarilo sa mu tam vybaviť trvalý pobyt.

Fanúšikovia ho preto obviňovali, že nie je vlastenec, a tvrdili, že si miesto v reprezentačnom tíme viac nezaslúži. Pak sa bránil, že sa vojne nechcel vyhnúť, iba ju plánoval absolvovať po ukončení hráčskej kariéry.

„Uvedomujem si, že moje rozhodnutie odložiť vojenskú službu vyvolalo veľké kontroverzie. Preto by som sa chcel ospravedlniť všetkým ľuďom, ktorých sa to dotklo. Nemám v úmysle odísť z krajiny alebo unikať pred službou vlasti. Viackrát som sľuboval, že si splním svoje povinnosti, a naozaj to aj urobím,“ tvrdil vtedy na tlačovej konferencii a ospravedlnil sa všetkým vojakom v aktívnej službe.

Golfista na dva roky strelcom

Podobné problémy väčšina Sonových reprezentačných kolegov riešiť nemusí. Hráč Tottenhamu sa totiž viackrát ocitol v zlom čase na zlom mieste a chýbal tak pri všetkých väčších úspechoch kórejského futbalu.

Viacerí jeho spoluhráči dostali výnimku po zisku bronzovej medaily na londýnskej olympiáde v roku 2012, no vtedy 20-ročný hráč Hamburgu sa do užšieho kádra nedostal, hoci už pravidelne nastupoval v nemeckej lige. O dva roky neskôr pripravil Sona o víťazstvo na Ázijských hrách zase jeho zamestnávateľ Bayer Leverkusen, ktorý ho na turnaj odmietol uvoľniť.

Vďaka výhre na Ázijských hrách má od vojny pokoj aj tenista Čchung Hje-on, prekvapivý semifinalista tohtoročného Australian Open.

Naopak, nevyhol sa jej golfista Sang Mun-be. Víťaz dvoch turnajov prestížnej PGA Tour sa snažil svojmu odvodu zabrániť právnou cestou, no po prehratom súde mu neostalo nič iné než slúžiť dva roky v armáde ako strelec.

Ako kompenzácia 126 eur mesačne

V prípade, že juhokórejský tím na turnaji v Indonézii zlyhá, môže podobný osud čakať aj Son Hung-mina. Okrem toho, že by takmer na dva roky musel zabudnúť na sľubne rozbehnutú kariéru, čakali by ho aj výrazne skromnejšie podmienky.

Podľa austrálskeho denníka Sydney Morning Herald by si musel vystačiť so 163-tisíc wonmi (126 eur) mesačne, ktoré dostávajú regrúti ako kompenzáciu. Pre porovnanie, podľa starej zmluvy Son zarábal v Tottenhame 340-tisíc libier mesačne (381-tisíc eur), po podpise nového kontraktu to však bude ešte oveľa vyššia čiastka.

Zdá sa, že klub je pre Sona veľkou oporou. Okrem toho, že s ním v zložitej situácii podpísal novú dlhodobú zmluvu, doprial mu dostatok času a pustil ho na bezvýznamný turnaj, na ktorý podobné hviezdy chodia iba zriedka. „Veľmi ma to mrzí, pretože Tottenham je môj tím a je mi to ľúto aj kvôli spoluhráčom a trénerskému štábu,“ povedal Son počas predsezónneho turné o účasti na Ázijských hrách.

Tie sa pre kórejských futbalistov začínajú v stredu zápasom proti Bahrajnu. V základnej skupine majú za súperov ešte Malajziu a Kirgizsko. Finále turnaja je na programe 1. septembra, v lepšom prípade tak bude Son Tottenhamu chýbať necelé tri týždne, v tom horšom takmer dva roky.

Popové hviezdy a 30 kíl nadváhy

Britský denník Metro pripomenul, že povinná vojenská služba sa týka aj hudobných hviezd. Jedna z najpopulárnejších K-popových skupín, Big Bang, si musela urobiť nútenú prestávku, keďže vlasti slúžia naraz hneď traja z jej piatich členov.

Bežní Kórejčania sa vojne snažia vyhnúť rôznymi spôsobmi. Začiatkom tohto roka sa v médiách mihla informácia o 21-ročnom Kórejčanovi, ktorý za pol roka pribral takmer 30 kíl, len aby nemusel narukovať. Plán mu celkom nevyšiel, zatkla ho polícia a teraz čelí obvineniu z vyhýbania sa vojenskej službe.

Podľa denníka The Telegraph v Kórei hrozí dezertérom a ľuďom, ktorí si schválne privodia zranenie, len aby nemuseli ísť na vojnu, päťročný pobyt vo väzení. Magazín Time tvrdí, že z tohto dôvodu bolo za posledných šesťdesiat rokov odsúdených už vyše 19-tisíc ľudí. Aj napriek tomu sa v poslednom čase objavuje čoraz viac mužov, ktorí o sebe tvrdia, že sú odporcami vojny alebo ako Svedkovia Jehovovi ju odmietajú z náboženských dôvodov. Ani to však nie je dôvodom na udelenie výnimky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie