Denník N

Pellegrini hádže vinu za únos na Nemcov a Čechov. Oni však neponúkli vládny špeciál

Foto – Facebook/Peter Pellegrini
Foto – Facebook/Peter Pellegrini

Riaditeľ SIS aj premiér v zhode merajú čas, ktorý unesený Vietnamec strávil v Nemecku a Česku a hovoria, že u nás bol len dve hodiny. Nemci a Česi ale na únos nepoužili štátne orgány.

Predstavitelia slovenských štátnych orgánov sa vo svojich vyjadreniach snažia hodiť vinu za únos vietnamského občana Thrinh Xuan Thanha na Nemecko a Českú republiku. Argumentujú tým, že tam unesený v zajatí strávil oveľa dlhší čas ako na Slovensku. V piatok to vravel riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik, v sobotu podpredseda parlamentu Martin Glváč zo Smeru a v pondelok to zopakoval premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini.

„Tiež si kladiem túto otázku, pretože áno, my sme až tretí v poradí v tomto celom prípade. Kým v niektorých krajinách sa to dialo niekoľko dní, u nás to ak – tak bola otázka pár hodín,“ hovoril Pellegrini v Plus 1 deň a vyzval na to, aby všetci počkali na závery vyšetrovania.

„Realizácia na území Slovenskej republiky trvala dve hodiny, v Nemecku niekoľko dní, v Čechách zhruba dva dni. Najviac obviňované je Slovensko,“ tvrdil aj riaditeľ SIS.

Podobne argumentoval aj Glváč na Facebooku: „V tomto mediálnom ošiali nenávisti im vôbec nevadí, že kauza únosu vietnamského občana síce ukazuje na veľmi vážne zlyhanie bezpečnostných zložiek v Nemecku (koľko dní asi agenti vietnamskej tajnej služby chystali tento únos priamo pod nosmi nemeckej rozviedky a polície???), no tam nikto nežiada pád vlády a dokonca ani rezignáciu ministra vnútra. A to sa únos odohral v ich hlavnom meste a bez problémov uneseného ešte vyviezli za hranice. V Českej republike mal pre zmenu vietnamský občan (a teda aj príslušníci tajnej služby) stráviť dva dni, no ani u našich susedov som v tejto súvislosti nezachytil žiadne otrasy na politickej scéne a ani mediálny lynč.“

Ani v Nemecku, ani v Českej republike však neboli na únos použité štátne orgány. „Nejde vôbec o to, koľko čo trvalo,“ hovorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie