Denník N

Sadnite si k oknu a nebojte sa baktérií z klimatizácie. Špecialista radí, ako prežiť let v zdraví

Foto - Flickr.com/Cha Già José
Foto – Flickr.com/Cha Già José

Okrem toho, že sa v lietadle musíte oveľa menej obávať o svoj život ako v aute, lietanie nijako špeciálne neohrozuje ani vaše zdravie. Sú však diagnózy, pri ktorých je pred letom lepšie hovoriť s lekárom.

Píše Kate Silverová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Doktor Quay Snyder ročne absolvuje vyše 130 letov komerčnými linkami. Ako odborník na leteckú medicínu, pilot a letecký inštruktor sa vo vzduchu cíti celkom bezpečne. Po každom pristátí však zavolá žene, že dorazil bez nehody. „Keď s ňou volám, občas zažartujem, že sa práve chystám na najnebezpečnejšiu časť cesty – jazdu autom domov.“

Cestovanie komerčnými aerolinkami je nebezpečné len zriedkavo. Za posledných deväť rokov takto v Spojených štátoch zomrel iba jeden človek, zatiaľčo nehody na cestách si ročne vyžiadajú v priemere 40-tisíc obetí. Úlohou Snydera ako leteckého doktora je pomáhať ľuďom, aby počas letu ostali zdraví.

Podelil sa s nami o niekoľko tipov, ako ostať počas letu v pohode a neprivodiť si zdravotné problémy.

1. Rozlišujte fakty od výmyslov

Snyder tvrdí, že pravdepodobnosť ochorenia v lietadle nie je o nič vyššia ako pri inom type prepravy. V skutočnosti je pravdepodobnosť, že chytíte vírus, ešte menšia, pretože vzduch sa v lietadle obmieňa častejšie ako trebárs v kanceláriách a v školách. Filtre v lietadle odstránia zo vzduchu až 99 percent baktérií.

Aby ste sa nakazili nejakým vírusom, museli by ste sedieť v blízkosti niekoho chorého. „Aby vám hrozilo riziko prenosu choroby, musel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravie

Teraz najčítanejšie