Denník N

Jeden Slovák v zostave – aj taký je Slovan Kmotríka juniora. Kým sa spoliehali na Slovákov, išlo to lepšie (+grafy)

Ivan Kmotrík a jeho syn Ivan Kmotrík ml. Foto - TASR
Ivan Kmotrík a jeho syn Ivan Kmotrík ml. Foto – TASR

So zahraničnými hráčmi to vychádza Legii Varšava či Ludogorcu Razgrad – Sparte Praha a Slovanu Bratislava však nie.

Kým ešte pred tromi rokmi, koncom sezóny 2014/15, mal Slovan Bratislava v kádri väčšinu slovenských hráčov, v súčasnosti sa v základnej zostave objavujú jeden či dvaja.

Práve začiatkom roka 2015 majiteľ Ivan Kmotrík prenechal vedenie klubu svojmu synovi Ivanovi, ktorý sa rozhodol postaviť A-tím na zahraničných hráčoch.

Už v ďalšej sezóne patrilo medzi 14 najvyťaženejších hráčov osem cudzincov, čiže nadpolovičná väčšina. O rok neskôr už bol pomer 10:4 v prospech cudzincov, následne 9:5 a tento rok sa do najvyťaženejšej štrnástky dostávajú len traja Slováci.

Napríklad 22. júla v ligovom zápase proti Zlatým Moravciam bol v základnej zostave jeden Slovák – brankár Michal Šulla. V 84. minúte sa ešte na ihrisko dostal druhý Slovák Filip Hološko.

Ivan Kmotrík ml. argumentuje, že pri výbere hráčov sa pozerá najprv na kvalitu, až potom na národnosť. Posledné roky buduje mužstvo, ktoré má byť hodné nového štadióna na Tehelnom poli.

O vysvetlenie filozofie sme požiadali aj klub, no na otázky neodpovedal ani jeden z dvojice Ivan Kmotrík ml. (viceprezident a generálny riaditeľ) a Richard Trutz (športový riaditeľ).

Slovanu sa od zavedenia novej filozofie nepodarilo získať titul v slovenskej najvyššej súťaži – trikrát obsadil druhé miesto za klubmi s výrazne nižšími rozpočtami: Trenčín (zhruba dva milióny), Žilina (3,5) a Trnava (do 4 miliónov). Slovan mal minulý rok rozpočet vo výške okolo sedem miliónov eur bez nákladov na prestupy.

Klub v roku 2008 prevzal Ivan Kmotrík st. s akcentom na najlepších dostupných slovenských hráčov a niekoľkých cudzincov. Zo siedmich pokusov vyhral titul štyrikrát a dvakrát si zahral v skupinovej fáze Európskej ligy.

Jeho syn so zahraničnými hráčmi nezískal od roku 2015 titul ani na jeden z troch pokusov a nezahral si ani v skupine Ligy majstrov či Európskej ligy. Slovan však vyhral posledné dva ročníky Slovnaft Cupu, slovenskej pohárovej súťaže.

Dvadsiatnik Kmotrík ml. môže pôsobiť dojmom, že len dostal do rúk hračku od otca. No keď sa pozrieme na úspešné kluby, ktoré vychádzajú z podobných či lepších ligových súťaží ako Slovan, zistíme, že bratislavský klub nerobí nič nezvyčajné.

Výnimkou je napríklad česká Viktoria Plzeň, ktorej jadro roky tvoria Česi a dvaja-traja Slováci.

V ligových súťažiach, ktoré nepatria medzi najbohatšie, je veľmi náročné udržať kvalitných futbalistov. Logickým cieľom šikovných domácich hráčov je odchod do kvalitnejšej ligy, v ktorej si aj lepšie zarobia.

Na trhu potom zostávajú priemerní domáci hráči, ktorí sú zväčša drahší ako rovnako kvalitní hráči z cudziny. To nie je prípad len Slovenska, ale ako sme zistili, aj Poľska, Bulharska či Česka.

Trenčín je iný prípad

Slovan často porovnávajú aj s Trenčínom, ktorý sa po príchode holandského majiteľa Tschena La Linga tiež spolieha na zahraničných hráčov. Ciele však majú Trenčín a Slovan rozdielne.

Trenčín donesie zadarmo alebo za veľmi malé čiastky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie