Denník N

NASA sa chce „dotknúť Slnka“, vyslala sondu na preskúmanie jeho koróny

Z kozmodrómu na Myse Canaveral odštartovala v nedeľu 12. augusta na výskumnú misiu Parker Solar Probe (Parkerova slnečná sonda), ktorá bude skúmať slnečnú atmosféru. Foto - TASR/AP
Z kozmodrómu na Myse Canaveral odštartovala v nedeľu 12. augusta na výskumnú misiu Parker Solar Probe (Parkerova slnečná sonda), ktorá bude skúmať slnečnú atmosféru. Foto – TASR/AP

Ide vôbec o prvé zariadenie, ktoré prenikne do slnečnej koróny. Odborníci si od misie sľubujú, že získajú hlbšie vedomosti o fyzike hviezd, slnečnej koróne či solárnom vetre. Vďaka tomu zlepšia aj predpovede počasia.

Ľudstvo cez víkend začalo prvú návštevu Slnka.

Aj takto sa dá pomenovať vypustenie sondy Parker Solar v skorých nedeľných hodinách (3.31 miestneho času, 9.31 nášho času) z floridského mysu Cape Canaveral.

Pôvodný štart bol ohlásený na sobotu, niekoľkokrát ho však odložili kvôli senzoru regulujúcemu tlak hélia.

Pre NASA, ktorý sondu vyslal, ide o vôbec prvú misiu smerom k Slnku a jeho koróne. Koróna je jasne žiariace okolie Slnka a zo Zeme sa dá pozorovať pri úplnom zatmení Slnka.

Prelomová udalosť

Ide o vôbec prvé zariadenie, ktoré prenikne do slnečnej koróny, a aj preto vedci vnímajú túto udalosť ako prelomovú. Odborníci si od misie sľubujú, že získajú hlbšie vedomosti o fyzike hviezd, slnečnej koróne či solárnom vetre. Vďaka tomu zlepšia aj predpovede počasia.

Uvedené javy môžu podľa NASA ovplyvňovať nielen satelity a astronautov, ale aj našu planétu, vrátane energetických sietí, píše CNN.

Podľa odhadov americkej akadémie vied môže mať neohlásená solárna udalosť pre ekonomiku USA katastrofálne následky – škody až vo výške troch biliónov dolárov a časť najmocnejšieho štátu sveta môže zostať bez elektrickej energie aj na obdobie jedného roka. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie