Denník N

Žil vo Švédsku, ale vrátil sa, lebo sa rozhodol urobiť festival v Bytči

Za výraznými festivalmi väčšinou stoja výrazné typy, takým je aj Peter Gärtner. Foto – Tomáš Kuša
Za výraznými festivalmi väčšinou stoja výrazné typy, takým je aj Peter Gärtner. Foto – Tomáš Kuša

Namiesto frflania, ako sa nič nedá, vo voľnom čase Peter Gärtner s kamarátmi naštartoval akciu s názvom Hviezdne noci. Základ tvoria stále filmy a hudba, ale program už je oveľa širší.

V Bratislave na VŠMU vyštudoval televíznu a filmovú scénaristiku, pracoval tu ako premietač v kine Lumiére, doma v Bytči robil filmový klub a pol roka žil v Štokholme, kde videl, ako môže fungovať kultúra vo verejnom priestore. Okrem filmov je veľkým fanúšikom hudby aj bábkového divadla, ktorému sa tiež venuje. A keď sa v roku 2014 vrátil na Slovensko, spojil všetky doterajšie skúsenosti do jedného festivalu. Svojho vlastného festivalu, ktorý začal robiť spolu s kamarátmi.

Nadšenci nadšencom

Hviezdne noci čaká cez víkend štvrtý ročník. Je to komorná akcia s príjemnou atmosférou, zaujímavým programom aj celým príbehom. „Keď sa ľudia v Bytči dozvedeli, že chcem založiť festival, polovica z nich vyhlásila, že som blázon, no tá druhá ponúkla pomoc. Moja mama ušila plátna, kamarát navrhol grafiku, ďalší nám požičal reproduktory. Postupne sa to nabalilo,“ vysvetľoval v lete 2016 pre Denník N Peter Gärtner.

Základ je stále takýto nadšenecký. Program je síce určený primárne pre miestnych obyvateľov a divákov z blízkeho okolia, ale ponúka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie