Denník N

Konkurz do vplyvnej rady spolovice nevyšiel. Vybrali iba jedného člena namiesto dvoch

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Komisia odporučí vláde, aby za novú členku Rady ÚVO vymenovala advokátku Ľubicu Rodinovú. Na ďalšom členovi sa už komisia nezhodla.

Za novú členku Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v utorok komisia vybrala zo šiestich kandidátov a kandidátok jedinú – advokátku Ľubicu Rodinovú. Komisia mala vybrať dvoch členov Rady ÚVO, ale na druhom mene sa jej členovia nevedeli zhodnúť.

Rodinová v minulosti poskytovala právne služby niekoľkým verejným inštitúciám, napríklad úradu práce v Topoľčanoch, Agrokomplexu či Verejným prístavom. Do funkcie v Rade ÚVO ju vymenovala ešte vláda.

Rada ÚVO je odvolací orgán, ktorý môže ovplyvniť zákazky za stovky miliónov eur, ktoré rozdeľujú politickí nominanti v štátnych firmách, na úradoch či ministerstvách.

„Duálne kontroly by nemali bežať po sebe, má to časový dôsledok na obstarávateľa,“ priblížila svoje predstavy o fungovaní úradu Ľubica Rodinová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odvolací orgán má deväť členov, rozhodujú nadpolovičnou väčšinou. Šiestich členov rady menuje vláda.

Rada väčšinou zasahuje vtedy, ak sa niekomu nepozdáva prvostupňové rozhodnutie predsedu ÚVO a odvolajú sa proti jeho rozhodnutiu.

Keď chcel napríklad šéf ÚVO Miroslav Hlivák zrušiť kritizovaný tender internetového pripojenia pre školy za 64 miliónov eur (Edunet), kolegovia v odvolacej rade ho prehlasovali. Teraz je vec na súde.

V rade sedí aj Hlivák, mali by tam byť aj jeho dvaja podpredsedovia, no ÚVO momentálne nemá žiadneho podpredsedu. V apríli odišiel z ÚVO potichu Andrej Holák, v júli sa skončilo funkčné obdobie podpredsedníčke úradu Danke Bekeovej. Podpredsedov si vyberá predseda sám.

Hlivák by chcel, aby

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie