Denník N

Crvena Zvezda dnes hrá v Trnave. Jej fanúšikovia vytvorili počas vojny oddiel, ktorý sa zúčastňoval na zločinoch

Na archívnej snímke z roku 1991 Željko Raznatović drží tigrie mláďa, symbol svojej jednotky, v chorvátskej dedine Erdut pred tankom, ktoré jeho jednotka ukoristila chorvátskej armáde. Počas bojov Arkan utrpel zranenie pravej ruky. Foto – archív TASR/AP
Na archívnej snímke z roku 1991 Željko Raznatović drží tigrie mláďa, symbol svojej jednotky, v chorvátskej dedine Erdut pred tankom, ktoré jeho jednotka ukoristila chorvátskej armáde. Počas bojov Arkan utrpel zranenie pravej ruky. Foto – archív TASR/AP

Ultras fanúšikov Crvenej Zvezdy Belehrad v deväťdesiatych rokoch viedol zločinec, ktorý ušiel z väzení v Nemecku, Belgicku aj Holandsku.

Na začiatku 90. rokov sa juhoslovanský futbal začal zaraďovať k najlepším na svete. Reprezentačný výber do 20 rokov, zložený z Chorvátov, Srbov aj ďalších národností, vyhral v roku 1987 juniorský svetový šampionát v Čile a rodila sa skvelá generácia futbalistov, ktorá to mohla dotiahnuť veľmi ďaleko.

V roku 1991 Crvena Zvezda Belehrad senzačne vyhrala Európsky pohár majstrov, súťaž, ktorá bola predchodcom Ligy majstrov. V nudnom finálovom dueli v strede zálohy za belehradský klub nastúpil aj Siniša Mihajlović.

Bol skvelým futbalistom. Bývalý známy tréner Sven-Göran Eriksson hovoril, že má takú dobrú ľavačku ako David Beckham pravačku. Zobral si ho so sebou do troch talianskych klubov, kde pôsobil: AS Rím, Sampdoria Janov aj Lazio Rím. V Taliansku hral vynikajúco: dal najviac gólov z priamych kopov v histórii Serie A, viac ako Diego Maradona či Michel Platini.

Hviezda z Vukovaru

Zároveň ho však aj veľa ľudí nenávidelo. Na ihrisku sa prejavoval veľmi temperamentne, mal rozporuplnú osobnosť. Erikssonov poradca Athole Still ho opísal ako „postavu typu Jekyll a Hyde“. Bol vraj plný hnevu a nenávisti voči súperom, ale po zápasoch sa hneď išiel venovať rodine.

V rozhovore pre magazín Tempo raz povedal: „Keď spím, sníva sa mi o hadoch. Neznášam hady. Ľudia, ktorí sa týmto veciam rozumejú, mi hovoria, že hady sú moji nepriatelia.“

Mihajlović pochádza z Vukovaru, mesta na východe Chorvátska, kde sa bojovalo na začiatku juhoslovanskej vojny. Mal srbského otca a chorvátsku matku, vyrastal v neďalekej malej dedine Borovo Selo. Keď mesto obliehali srbské vojenské jednotky, Mihajlović nastúpil za Crvenu Zvezdu v Belehrade proti Hajduku Split.

Hajduk vyhral, no Mihajlović sa počas celého zápasu nekoncentroval na hru, ale na súboje s obrancom súpera Igorom Štimacom. Ten mu po jednom strete podľa Mihajlovićových tvrdení povedal, že dúfa, že jeho celú rodinu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie