Denník N

Tretina ľudí sú tu cudzinci, Viedeň sa stala najlepším mestom na život na svete

Foto - Flickr/Sandor Somkuti
Foto – Flickr/Sandor Somkuti

Bezpečnostná situácia sa v meste zlepšila, vďaka čomu rakúska metropola preskočila Melbourne.

Bývalý slovenský policajný prezident Tibor Gašpar vlani vo februári opisoval Viedeň ako mesto, ktoré trápi kriminalita migrantov. Hovoril, že v rakúskom hlavnom meste je „veľmi zlá bezpečnostná situácia“ a môžu za to práve utečenci.

V niečom mal pravdu. Viedeň je skutočne mesto imigrantov. V roku 2017 v 1,8-miliónovom meste žilo 29 percent ľudí, ktorí sa narodili v cudzine, zahraničný „pôvod“ malo 39 percent. Najviac „cudzincov“ bolo zo Srbska a Turecka.

Jeho opis kriminality Viedne však nesedí s najnovším rebríčkom najlepších miest na život, ktorý uverejnil britská spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU – analytická časť magazínu The Economist). Po deviatich rokoch na druhom mieste sa Viedeň vôbec prvýkrát umiestnila na prvom mieste, keď predbehla austrálske Melbourne.

Jedno z najbezpečnejších v Európe

Hlavným dôvodom je práve zlepšená bezpečnostná situácia, mesto si v tomto kritériu rebríčka polepšilo. „Viedeň dokázala na prvom mieste nahradiť Melbourne vďaka nárastu hodnotenia v kategórii stabilita,“ píše sa v správe.

Rakúska metropola získala v kategórii stabilita

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie