Denník N

V denných táboroch deti skladajú vesmírne lode z lega alebo sa hrajú v bunkri na hranici

Tábor s Legom. foto – OZ Preliezka
Tábor s Legom. foto – OZ Preliezka

V Bratislave sú cez leto viaceré tematické denné tábory pre deti, napríklad aj Traja pátrači, Malí kuchári či Einsteinovi učenci. Boli sme na dvoch z nich: Leto s kockami Lego a Bunkre odvahy.

Malý trojročný chlapec prichádza so svojím päťročným bratom. Na rozdiel od staršieho brata je prvý moment preňho naozaj ťažký. Plače, nechce ísť od mamy, ktorá sa len neisto usmieva a prihovára sa mu.

„No tak, musím už ísť do práce, dobre? Poobede si po teba prídem.“ Mama sa zúfalo pozerá na animátora, hľadá u neho pomoc, aj keď aj preňho je to nepríjemná situácia a nevie úplne, čo má robiť. Plač však netrvá dlho. Malý chlapec do pár minút zabudne, že mu chýba mama. Začne sa s animátorom rozprávať, hrať sa, kresliť si a všíma si ostatné deti.

V Lego tábore je tento týždeň 34 detí, z toho 10 ich má menej ako sedem rokov a bez rodičov to zvládnu po celý týždeň.

Vyskúšali sme si prácu animátora v denných táboroch v Bratislave: Leto s kockami Lego a Bunkre odvahy.

foto – OZ Preliezka

Rakety a vesmírne moduly

„Vždy si pre deti pripravím prezentáciu o téme, s ktorou budeme v daný deň pracovať a stavať z Lega,“ hovorí Janka, hlavná animátorka pre daný týždeň. V Lego tábore deti neskladajú žiadnych bojovníkov či postavy z akčných hier. Ak je pondelok, deti sa venujú téme Vesmír. Žiadne Hviezdne vojny či Star Trek. Keďže cieľom tábora je deti vzdelávať hravou formou, stavajú rakety, vesmírne moduly či satelity. Baví to aj najmenšie deti. Každé má menovku, je to predsa prvý deň týždňového tábora.

V prvý deň treba vytvoriť pravidlá, ktoré by mali deti dodržiavať. Vždy, keď sa dohrajú alebo keď dostavajú, treba udržiavať poriadok.

Janka deťom pustí prezentáciu o vesmíre. Pozorujú planéty, počúvajú príbehy o Marse, o pristátí na Mesiaci. Deti si opakujú vetu Neila Armstronga, ktorý pristál na mesiaci, o malom kroku pre človeka a veľkom skoku pre ľudstvo.

Po prezentácii o vesmíre dostanú plány. Starší majú náročnejšie, menší jednoduchšie. Všetci sú rozdelení do skupín, pracujú v tímoch. Pre menších je trochu náročnejšie sústrediť sa, čoskoro už nestavajú rakety, ale úplne iné stavby. Ešte pred tým, ako okolo štvrtej začnú chodiť rodičia, dostanú deti novú výzvu – kto postaví model najviac podobný Bielemu domu, alebo ak menší postavia najvyššiu vežu, najväčšiu ZOO či hrad. S motiváciou nie je problém, tešia sa, ako sa pochvália rodičom.

V Lego tábore čaká deti každý deň iná téma. Zvieratá, dopravné prostriedky či lunapark. Idú aj von na ihrisko, dostanú reflexné vesty, natrú ich opaľovacím krémom.

foto – OZ Preliezka

Na čo nezabudnúť, ak dáte dieťa do tábora:

  • Pokrývku hlavy
  • Kópiu kartičky poistenca
  • Prihlášku
  • Bundu
  • Fľašu s vodou
  • Lieky, ktoré dieťa potrebuje
  • Informovať animátorov o alergiách, prípadných chorobách dieťaťa
  • Prezuvky (ak dieťa bude v uzavretom priestore)

Bunkre odvahy

Výzvou je aj detský tábor Bunkre odvahy, ktorý sa odohráva na slovensko-rakúskych hraniciach, v bunkri BS-8. Miesto pretkané históriou. Spolu s pomocnou animátorkou majú animátori na starosť 11 detí; všetko sú to chlapci.

Deti v tomto programe sú  staršie – od 6 do 13 rokov. S nimi to už je jednoduchšie, a už od začiatku hrajú animátori s nimi jednu hru. Už od začiatku sa tvária, že sú vojaci. „Vojaci, pozor!“ Hneď, ako animátor zakričí, deti nastúpia. Rozhodne sa kriku neboja: v očiach sa im mihne vzrušenie a smejú sa a šuškajú si, čo bude ďalej.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie