Denník N

Andrej Hrnčiar: Je jasné, že v kauze únosu niekto zavádza

Andrej Hrnčiar. Foto N – Vladimír Šimíček
Andrej Hrnčiar. Foto N – Vladimír Šimíček

Podpredseda parlamentu a poslanec Mosta-Híd Andrej Hrnčiar si myslí, že bývalý premiér Robert Fico o únose vietnamského občana nemusel vedieť nič.

Andrej Hrnčiar tvrdí, že takých vecí, ktoré by sa museli stať, aby Most-Híd odišiel z vlády, je veľa. Ale zverejnenie informácií o únose Vietnamca na vystúpenie podľa neho nestačí, keďže „sú tu tvrdenia proti nejakým iným tvrdeniam a musí sa to vyšetriť“.

 

Kedy ste sa dozvedeli o tom, že sa Slovensko mohlo zúčastniť na únose Trinh Xuan Thanha?

Neviem to presne časovo povedať, niekoľko týždňov pred tým, ako prenikli prvé informácie a bol zvolaný prvý výbor pre obranu a bezpečnosť. Ten bol v máji.

Ako ste sa o tom dozvedeli?

Na to si teraz nespomínam. Konkrétnejšie informácie som sa dozvedel po článku v nemeckých médiách.

Prezident Andrej Kiska povedal, že o tejto veci sa medzi politikmi hovorilo už od jesene – je to pravda?

Neviem, o akých politikoch hovorí pán prezident, ale my sme sa o tom napríklad vôbec nerozprávali, ani nemám vedomosť, že by to kolegovia z Mosta-Híd vtedy vedeli.

Most bol prvý, kto na celú kauzu prostredníctvom vás kriticky zareagoval. Komentátor Marián Leško na to povedal: „Skôr ako tvrdosť stanoviska ma prekvapila jeho rýchlosť. A prekvapilo ma aj to, že stanovisko strany prezentoval Andrej Hrnčiar, ktorý nevynikal nejakou principiálnosťou a zásadovosťou. Opäť mi to indikuje, že informácie z článku Denníka N neboli pre politikov novinkou.“ Čo na to hovoríte?

Toto vyjadrenie pána Leška nepoznám. Ako študent VŠMÚ som sa niekoľkokrát zúčastnil na demonštráciách proti HZDS, vtedajšie zavlečenie Michala Kováča mladšieho som vnímal veľmi citlivo. Spoločne s naším klubom som participoval na tom, aby boli zrušené Mečiarove amnestie. Náš klub sa o to najviac zasadil a presadil to u koaličných partnerov. Je prirodzené, že sme zareagovali okamžite. Keď ste vydali článok, bol som na dovolenke. Telefonoval som Bélovi Bugárovi a preposlal som mu link. Okamžite sa začali telefonáty v rámci čelných predstaviteľov strany. Naše stanovisko bolo prvé, lebo sme nevedeli, na čo by sme mali čakať. Bélovi Bugárovi som tiež povedal, že budem iniciovať zasadnutie výboru. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie