Denník N

Pohreb obľúbeného miesta. Ďalšej technickej pamiatke hrozí, že navždy zmizne z mapy

Pohľad zo sila smerom nahor. Foto - Slavo Uhrin
Pohľad zo sila smerom nahor. Foto – Slavo Uhrin

Aktivisti a umelci z projektu Ruiny pripravujú na prvý septembrový víkend akciu, ktorou chcú upozorniť na priestor sila cukrovaru v Rimavskej Sobote.

Je to bizarný kontrast. Vedľa nákupného centra s parkoviskom v Rimavskej Sobote stojí vysoký betónový kolos. To prvé má budúcnosť, to druhé už len minulosť. Ak sa nič nezmení, silo bývalého cukrovaru čaká demolácia. Ešte pred ňou sa tam však bude konať špeciálna akcia.

26-metrový zásobník na cukor ste už mohli vidieť v rámci aktuálneho projektu Ilony Németh, objavil sa aj vo videách z návštev umelcov, ktorí sa tam zastavili cestou na Projekt Ruiny. Tak sa volá medzinárodný festival „inej hudby a umenia“, ktorý od roku 2016 upozorňuje na opustené alebo schátrané miesta na Gemeri a v Novohrade. Stoja za ním mladí miestni umelci a aktivisti. V júni urobili už štvrtú akciu, v kaštieli v Širkovciach, a prvý septembrový víkend sa chystajú práve do Rimavskej Soboty.

Sila sila

„Priestor sila evidujeme už viac ako rok, doteraz sme ho navštevovali len s umelcami vystupujúcimi na festivale Ruiny, najmä za účelom obohatenia ich pobytu v regióne. Verejné podujatie sme pôvodne plánovali zorganizovať až v roku 2019, počas príprav na demoláciu to už však nebude možné,“ vysvetľuje Dávid Petráš.

Sound artista Jonáš Gruska tu už nahrával speváčky zo spoločného projektu Lúky, vnútri si zahrali aj česká skladateľka Lucie Vítková s japonským kolegom Haruhikom Okabem, na videu je zaznamenaná aj miestna hudobníčka a pedagogička Mária Páko.

Tím okolo projektu Ruiny sa dlho snažil nakontaktovať na majiteľov, nakoniec sa ukázalo, že ho nevlastní skupina okolo pivovaru Gemer. Cukrovar zo 60. rokov minulého storočia fungoval do roku 2006, keď sa ho majoritný rakúsky vlastník rozhodol zavrieť. Odvtedy chátral, budovy boli znečistené a vyrabované, v roku 2015 bol odstrelený stometrový komín, čoskoro príde na rad doteraz najzachovalejšia časť cukrovaru – silo.

„Počas nasledujúceho roka by malo byť zdemolované. Areál, ktorý spravuje realitka, bude mať čoskoro nového majiteľa a ten ho plánuje zbúrať. Nemáme na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie