Denník N

V lete si vyzliekajú tričká a ukazujú fašistické tetovania, polícia proti nim zasahuje

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Tetovanie je taktiež prejavom sympatií k extrémizmu, za tento trestný čin hrozí páchateľovi šesť mesiacov až tri roky odňatia slobody.

Sedel v bufete na kúpalisku v Púchove, keď k nemu okolo piatej popoludní prišla polícia. Najprv si iba obzrela jeho tetovania, potom si od neho vypýtala občiansky preukaz a nakoniec ho policajti vzali so sebou na stanicu. Muž má takmer 40 rokov, volá sa Martin a prezývajú ho Orol, podľa vytetovaného dravca na tele.

Polícia neprišla na kúpalisko sama, podľa zamestnancov kúpaliska zasahovala na podnet jednej zo zákazníčok. „V priestoroch kúpaliska, v prítomnosti návštevníkov, sa mala osoba pohybovať s odhalenou vrchnou časťou tela s tetovaním pripomínajúcim extrémistické symboly. Nakoľko mali byť viditeľne vyobrazené a teda verejne prezentované, hliadka […] zasiahla a osobu obmedzila na osobnej slobode,“ napísal hovorca polície Michal Slivka.

Trestný čin

Policajti muža z púchovského kúpaliska pustili po ôsmich hodinách domov. Prípad v súčasnosti rieši národná protiextrémistická jednotka NAKA. Muž s prezývkou Orol je podozrivý z toho, že „prejavoval sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje alebo v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb“.

Za tento trestný čin je možné páchateľa potrestať odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Šanca, že narazíte na ľudí s tetovaniami, ktoré vyzerajú alebo rovno sú extrémistickými symbolmi, sa v lete na kúpaliskách zvyšuje. Aj preto je podľa Daniela Mila z inštitútu Globsec, ktorý v minulosti pomáhal vypracovať policajnú príručku s najznámejšími extrémistickými symbolmi, správne, že žena v Púchove privolala políciu.

„Keď ktosi na kúpalisku uvidí človeka s tetovaním hákového kríža alebo s inou symbolikou, ktorá súvisí s extrémistickými hnutiami, tak je najlepšie okamžite zavolať políciu. Tá podobne ako v Púchove predvedie danú osobu na policajné oddelenie, spíše s ňou zápisnicu a následne sa začne konanie,“ hovorí bezpečnostný expert. 

Orol, vojaci a kolovrat

Zadržanie potetovaného muža zneužil známy radikál

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie