Denník N

Máme na Slovensku horor alebo frašku?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sila hororu závisí aj od prostredia, do ktorého je zasadený. U nás je prostredie gýčové, komunistická nabubrenosť parlamentu a množstvo nevkusných luxusných sídel, ktoré by si nezaslúžili ani opisy.

Autor je spisovateľ

V poslednom čase sa mi viackrát dostalo do uší slovné spojenie „hororový scenár“ v súvislosti so situáciou na našej politickej scéne a s rizikami zmeny zahraničnopolitickej orientácie. Najsilnejšia vládna strana sa otvorene pridáva k extrémistom, svoju propagandu šíri cez konšpiračné médiá, dáva čoraz viac najavo svoje sympatie k Rusku a neúnosné množstvo svojich káuz zaradom zatĺka tvrdeniami, že ide o medzinárodné sprisahanie, ktoré má uškodiť našej mladej krajine.

Chcel by som preto pár slov na obranu hororu. Mám ho veľmi rád, na rozdiel od obsahu domáceho spravodajstva. Pomerne nedávno som si znovu prečítal niekoľko kníh od klasikov tohto žánru M. R. Jamesa, Arthura Machena alebo Sheridana Le Fanu. Mierne starosvetské, ale brilantne vystavané strašidelné príbehy s nadprirodzenými prvkami, v ktorých sa z temnôt vynára tajomný nepriateľ a vás pri tom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie