Denník N

Obchodná vojna s nepriateľmi Ameriky pokračuje

Newyorská burza 2. augusta reagovala poklesom na zámer Donalda Trumpa uvaliť ďalšie clá na čínsky tovar. Foto - AP
Newyorská burza 2. augusta reagovala poklesom na zámer Donalda Trumpa uvaliť ďalšie clá na čínsky tovar. Foto – AP

Ak budú USA ďalej pokračovať týmto spôsobom, v prvých rokoch sa nemusí stať nič zvláštne. Nakoniec však môžu docieliť pravý opak toho, čo chce Donald Trump.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Donald Trump neúnavne hľadá nových a nových nepriateľov Ameriky. Po Európskej únii a Číne došlo aj na Turecko. Okrem výhražného tvítovania chce likvidovať ekonomických súperov zavádzaním ďalších ciel. Aký vplyv majú Trumpove clá na svetovú ekonomiku?

Zatiaľ žiadny. Reťaz príčin a následkov je v ekonomike dlhá. Aj takým veľkým udalostiam, ako sú krach na americkej burze či kolaps systémových bánk, trvá spravidla niekoľko mesiacov, kým sa premietnu do vývoja reálnej ekonomiky. Ale čo v budúcnosti? Ekonómovia sa zhodujú v názore, že narúšanie pravidiel voľného obchodu je pre globálnu ekonomiku škodlivé a vyústi do spomalenia ekonomického rastu v celom svete. No aký veľký tento vplyv bude, o tom sa zatiaľ len dohadujú.

Americká akcia a čínska reakcia

Podľa údajov Svetovej obchodnej organizácie (WTO) dosiahli v roku 2017 svetové exporty tovarov a služieb hodnotu 22-tisíc miliárd dolárov. Tovary a služby zaťažené americkými clami a odvetnými clami zo strany Číny zatiaľ nedosiahli hodnotu ani desatiny percenta tejto sumy. To je na globálnu ekonomickú apokalypsu naozaj málo.

Okrem toho zavedenie napríklad 25-percentného cla neznamená, že dovezené tovary zdražejú o štvrtinu. Dovozca dokáže časť cla započítať do ceny na úkor svojej marže. Americkým dovozcom pomáha aj rast kurzu amerického dolára voči zvyšku sveta. Silný dolár zlacňuje dovozy. Zavedenie 25 percent na dovoz ocele sa v USA preto prejavilo v medziročnom náraste cien kovových polovýrobkov len o 13 percent.

Clá na špecifické tovary však môžu narobiť problémy určitým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Obchodné vojny

Komentáre

Teraz najčítanejšie