Denník N

Po roku menia protischránkový zákon, z vylepšenia sa môže stať nepodarok

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a jej nástupca Gábor Gál (vľavo) si majú čo vysvetľovať s poslancom Spolu Miroslavom Beblavým. Foto – TASR
Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a jej nástupca Gábor Gál (vľavo) si majú čo vysvetľovať s poslancom Spolu Miroslavom Beblavým. Foto – TASR

Strana Spolu varuje, že novela protischránkového zákona je jeho „demontážou“, ku kritike sa pridávajú aj mimovládky. Minister spravodlivosti Gábor Gál upokojuje, že ide len o vychytanie nedostatkov.

Je to rok, čo schránkové firmy nemajú mať šancu obchodovať so štátom. Zabezpečiť to mal takzvaný protischránkový zákon, ktorým sa zaviedol register partnerov verejného sektora. Jeho úlohou je, aby sa verejnosť dozvedela, kto skutočne profituje na obchode so štátom, teda kto je takzvaným konečným užívateľom výhod takéhoto biznisu.

Protischránkový zákon bol argumentom bývalého premiéra Roberta Fica, ako to jeho vláda myslí s bojom proti korupcii vážne. Ešte na jeseň 2016 ho presadila v parlamente vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Za zákon hlasovalo 121 poslancov, teda aj opozícia.

Po roku jeho „plnej prevádzky“ však Žitňanskej nástupca Gábor Gál (takisto Most-Híd) pripravil novelu. Dal ju na pripomienkovanie s tým, že ide len o vychytanie jeho nedostatkov, ktoré sa ukázali za rok praxe. Lenže mimovládne organizácie, ale aj časť opozície to vidia inak.

Demontáž a kastrácia

Ako prví sa k novele ozvali Miroslav Beblavý a Pavel Nechala zo Spolu. Varujú, že nejde len o nejaké bezvýznamné zmeny, ktoré majú zákon vylepšiť. Naopak, hovoria o „demontáži“ zákona, o tom, že „Gálova novela zákonu vážne okreše zuby“. Avizujú, že zákon budú proti jeho „vykastrovaniu“ brániť. Chcú zozbierať podpisy pod hromadnú pripomienku, čím by dosiahli, že by ich muselo ministerstvo prizvať na rokovanie.

Beblavý s Nechalom hovoria o novele, ako keby ju Gál pripravil poza chrbát svojej predchodkyne. Minister to odmieta a hovorí, že po nástupe do funkcie mu novelu predložili. „Bol som požiadaný mojou predchodkyňou, aby som ho ako veľmi potrebný materiál v rámci zabezpečovania transparentného nakladania s verejnými zdrojmi predložil do medzirezortného pripomienkového konania,“ vysvetlil.

Z ministerky Žitňanskej na jar ostala poslankyňa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie