Denník N

Sebavedomý muž s cigarou je preč, finančník Bakala sa stáva ľahkým terčom pre Zemana, Babiša i Pirátov

Zeman a Babiš boli nakoniec silnými spojencami. Foto – TASR
Zeman a Babiš boli nakoniec silnými spojencami. Foto – TASR

Zdeněk Bakala za svoju neochotu ísť sa spovedať českým poslancom utŕžil kritiku napríklad aj od Hospodářských novin, ktoré vlastní.

Je to český politický paradox roku 2018. Zatiaľ čo krajine z Pražského hradu vládne muž, ktorého okolie podľa mnohých podrýva české prozápadné väzby, a českým predsedom vlády je trestne stíhaný politik, čo nedokáže vyvrátiť podozrenia, že spolupracoval s komunistickou ŠtB, ako hlavný „zloduch“ súčasného príbehu českej politiky sa javí ktosi úplne iný. Finančník Zdeněk Bakala.

V Česku sa bezpochyby uchytil politický recept „keď nemáš Sorosa, pridaj Bakalu“. Zároveň je celkom zjavné, že sociálna citlivosť voči svojmu rodnému moravskosliezskemu regiónu naozaj nepatrí k najsilnejším stránkam niekdajšieho vlastníka Ostravsko-karvinských baní (OKD).

V hlbokých 90. rokoch vraj jeden, sám dosť ostrý aktér českého mocenského zákulisia predniesol vetu, ktorá zľudovela: „Na Bakalára (prezývka Bakalu, pozn. red.) nikto nemá“. Teraz je však celkom isté, že ani Bakala nie je neomylný. Jeho – v tejto chvíli prevažne spoločenský – pád taktiež ukazuje, ako ťažko predvídateľný bol ešte pred pár rokmi zvrat, ktorý nastal na českej politickej scéne.

Nebol priamo pri privatizácii

Bakalu si za úhlavného nepriateľa vybral hlavne prezident Zeman. Už niekoľko rokov desiaty najbohatší Čech bez explicitnej obrannej reakcie počúva, ako ho hlava štátu verejne označuje za tunelára či zlodeja a porovnáva ho s dnes už takmer mýtickým podvodníkom z éry kupónovej privatizácie, Viktorom Koženým. Raz dokonca Zeman povedal, že Bakalu by sa „patrilo zavrieť“.

Po dlhej odmlke sa Bakala, trvalo žijúci vo Švajčiarsku, Čechom osobne ozval až teraz začiatkom augusta. „Predovšetkým považujem za nevyhnutné skonštatovať, že som sa nedopustil ničoho nezákonného ani neetického,“ uviedol v otvorenom liste, ktorým reagoval na snahy predvolať ho vypovedať ako svedka pred špeciálnu vyšetrovaciu komisiu Poslaneckej snemovne, ktorá rieši problémy OKD, hlavne ich privatizáciu.

Na samotné rokovanie však Bakala neprišiel. Jeho hlavným argumentom je, že prípad je podľa neho značne spolitizovaný. Dokonca už teraz tvrdí, že „politická sféra nenávratne narušila“ jeho právo na spravodlivý proces. Podľa českého investigatívneho servera Hlídacípes.org v tejto chvíli čelí Bakala niekoľkým civilným sporom i trestným konaniam. Tu je však potrebné poznamenať, že vo veci samotnej privatizácie OKD nikdy, ani po podrobnom policajnom vyšetrovaní, Bakala nestál pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie