Denník N

Osud a údel Rómov sú aj naším osudom a údelom

Záber na vstup do tábora Osvienčim II – Brezinka. Foto – history.com
Záber na vstup do tábora Osvienčim II – Brezinka. Foto – history.com

Bez jasného vedomia, že ide o blížnych a nie „votrelcov“, nemáme šancu, rovnako ako nemá šancu naša civilizácia.

Každoročný pochod z Osvienčimu do Žiliny s názvom Vrba-Wetzler Memorial presahuje občasnú pietu – spomienku na hrdinstvo dvoch mladých Slovákov, ktorí utiekli z tábora smrti Auschwitz v apríli 1944, aby informovali svet o jednej z najväčších obludností dejín. Bol som na finále júlového turnusu v žilinskej synagóge a vzápätí som spísal svoj príspevok pre účastníkov augustového memoriálu. Tu je:

Júlového turnusu Vrba-Wetzler Memorial sa toho roku po prvý raz zúčastnili aj Rómovia z Českej republiky. Konečne! Posledný deň pochodu v žilinskej synagóge pripomenuli osud Rómov počas holokaustu. Boli rovnakými obeťami „konečného riešenia“ ako Židia, antifašisti, ľudia inej sexuálnej orientácie a ďalší.

Každý rok sa začiatkom augusta na mieste „cigánskeho“ koncentračného tábora v Auschwitzi-Birkenau konajú pietne spomienkové stretnutia. Nevšimol som si, napríklad v Českej republike, kde žijem, záujem politikov, médií ani verejnosti o trochu piety pre vyvraždených krajanov. Naopak, Rómovia sú aj dnes obeťami rasovo motivovaných násilných útokov a vrážd kade-tade po svete. Minimálne sú považovaní za ľudí druhej kategórie a diskriminovaní.

Žiada sa mi povedať toto: 1. Všetci slušní ľudia by sa mali navzájom vnímať ako MY. Osud a údel Rómov sú aj naším osudom a údelom. 2. Bez jasného vedomia, že ide o blížnych, a nie „votrelcov“, nemáme šancu, rovnako ako nemá šancu naša civilizácia. 3. Súčasťou takéhoto vedomia je aj fakt, že náš svet je JEDEN pre všetkých. Hovorím to aj vzhľadom na narastajúce animozity voči ľuďom iných náboženstiev a kultúr, voči ľuďom na úteku pred hladom a vojnami. Eskalácia takýchto animozít ohrozuje svet.

Náboženskí a politickí fanatici, samoľúbi šialenci a všakovakí vodcovia, kšeftári s mierom a generáli súčasnej hybridnej vojny sú podstatnou výzvou súčasnosti. Každá sólo akcia, každý plot medzi nami, ľahostajnosť a strach nás zbavujú budúcnosti.

P. S.

Na slovensko-poľskej hranici, pri obci Skalité, kde Vrba s Wetzlerom vstúpili na Slovensko, inštaloval Fero Guldan pamätník. Neokázalo, bez honorára, po svojom. Medzi minuloročným a tohtoročným memoriálom „doinštaloval“ svoje dielo o červené kvety a lavičku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie