Denník N

V tomto ťa dnu nevpustíme. Podniky odmietajú zákazníkov v oblečení, ktoré považujú za extrémistické

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je správne, ak si majitelia podnikov vytypujú módne značky spájané s extrémizmom a ľudí v nich nevpustia dnu?

Marek s kamarátmi smeroval do bratislavského podniku KC Dunaj, keď ho pri vstupe zastavil ochrankár. „Pýtal sa, čo to mám, a ukazoval na bundu. Najprv som nerozumel, tak mi povedal, že s tou bundou nemôžem ísť dnu,“ opisuje Marek.

Mal oblečenú tmavozelenú bundu značky Alpha Industries. „Tá značka vraj v podniku nie je povolená. Spýtal som sa ho prečo a on mi argumentoval, že je to kvôli stretu kultúr a kvôli tomu, aby sa ľudia necítili ohrozene,“ spomína si Marek.

Značku Alpha Industries si extrémisti obľúbili, lebo pripomína logo nacistických bojových oddielov, sama sa však rasizmom neprezentuje. Vznikla v päťdesiatych rokoch a dodávala napríklad letecké bundy pre amerických pilotov.

Marek Ruman (vľavo) ako hráč tímu Nitra Knights. Foto – Miroslav Gajdoš

Marek Ruman je hráčom amerického futbalu, je potetovaný a má holú hlavu. Keď sa ho spýtame, či nemá predsudky voči ľuďom inej farby pleti alebo vierovyznania, rozosmeje sa.

„V americkom futbale mám spoluhráčov akejkoľvek farby pleti. Precestoval som celý svet, žil som rok v Amerike, mám kamarátov každej farby pleti, každého vierovyznania, vôbec s nikým nemám problém. A rozhodne nie som nejaký kotlebovolič alebo niečo podobné,“ hovorí Marek.

Nie je jediný, koho do podniku nevpustili pre oblečenie. Je fér posudzovať ľudí na základe toho, akú značku nosia, nie je to len upevňovanie predsudkov voči rôznym skupinám ľudí?

Podoba s nacistickými oddielmi

Značku Alpha Industries, ktorú mal Marek na sebe, veľa Slovákov nepozná a ešte menej z nich si ju spája s extrémistami. Predsa si ju však často obliekajú práve sympatizanti nacizmu a fašizmu po celom svete.

Mal ju na sebe napríklad aj jeden z mužov, ktorí skončili po útoku na Rómov v Žiline vo väzbe. Dôvodom je, že jej logo sa podobá na logo nacistických Sturmabteilung (nem. útočné oddiely).

Sama značka si však nebuduje rasistický alebo extrémistický imidž. Na ich oficiálnom instagramovom účte sú modeli a modelky rôznej farby pleti, Afroameričanky aj Ázijci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie