Denník N

Lákali ich na sladkosti aj kolu. Kňazi v USA desaťročia zneužívali stovky detí

O obťažovaní podľa správy vedel aj washingtonský arcibiskup Donald Wuerl. Foto – TASR/AP
O obťažovaní podľa správy vedel aj washingtonský arcibiskup Donald Wuerl. Foto – TASR/AP

Vyššie postavení predstavitelia cirkvi často o zneužívaní vedeli. Obvinenia zľahčovali a o obťažovaní hovorili ako o nevhodnom kontakte či zápasení.

„Potrebujeme, aby ste o tom vedeli. Niektorí z vás o tom už počuli, ale nie v takomto rozsahu. Pre mnohých z nás sa tieto príbehy odohrali inde, niekde ďaleko. Ale teraz vieme pravdu: dialo sa to všade.“ Takto sa začína správa vyšetrovacej komisie, ktorá opisuje, ako kňazi v Pensylvánii zneužívali neplnoleté deti a ako cirkev ich skutky kryla.

Kauza sa týka viac ako tristo katolíckych kňazov, ktorí za sedemdesiat rokov zneužili najmenej tisíc detí. Vyšetrovatelia ich dokázali identifikovať vďaka tomu, že prešli viac ako 500-tisíc dokumentov z archívov cirkvi a vypočuli desiatky svedkov. Priznávajú, že obetí môže byť omnoho viac – počítajú ich v tisíckach.

To, čo vyšetrovatelia zistili, zaskočilo aj ich. V správe opísali prípady orálneho sexu, masturbácie pred deťmi, aj situáciu, keď kňaz obťažoval päť dievčat z jednej rodiny a uchovával si vzorky ich ochlpenia, menštruačnej krvi a moču.

Jeden z kňazov dokonca zabezpečil potrat pre dievča, ktoré otehotnelo po tom, čo ho znásilnil. Biskup, ktorý sa o tom dozvedel, preto napísal list. „Momentálne prežívaš veľmi náročné obdobie. Zdieľam tvoj zármutok,“ píše v ňom. List však neposlal znásilnenému dievčaťu, jeho adresátom bol kňaz.

Mali taktiku na krytie zneužívania

Väčšinu obetí tvoria chlapci, mnohí z nich boli ešte pred pubertou. Na to, aby ich mohli zneužiť, kňazi niekedy využívali aj alkohol a pornografiu. Robil to aj Edward Graff, ktorý slúžil ako kňaz 45 rokov. Okrem toho ich lákal aj na cukríky, kolu a videohry. S obeťami masturboval, sprchoval sa a mal s nimi orálny sex.

Deťom vravel, že je to v poriadku, pretože je „nástrojom boha“. Vyššie postavení predstavitelia cirkvi často o zneužívaní vedeli. Snažili sa to však ututlať a obvinenia zľahčovali. Dokonca mali taktiku, ako v takom prípade postupovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Svet

Teraz najčítanejšie